De aflevering met Hedy d'Ancona is uitgezonden op zondag 14 augustus 2016. De uitzending is niet meer beschikbaar, maar op deze pagina zijn de gesprekken zonder fragmenten nog wel beschikbaar.

Una Giornata Particolare

Ettore Scola, Surf Film S.r.l., 1977

Una Giornata Particolare is een Italiaanse film van Ettore Scola uit 1977. De film speelt zich af op 8 mei 1939. De dag waarop een grote parade wordt gehouden omdat Hitler een bezoek aan Rome brengt. Tijdens deze parade vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen huisvrouw Antonietta (Sophia Loren) en haar homoseksuele buurman Gabriele (Marcello Mastroianni) die allebei de parade niet bijwonen.

Le Bonheur

Agnès Varda, Ciné-Tamaris, 1965

Le Bonheur is een Franse film van Agnes Varda uit 1965. François Chevalier (Jean-Claude Drouot) wordt verliefd op de jonge telefoniste Émilie (Marie-France Boyer), maar heeft een goed huwelijk met zijn vrouw (Claire Drouot). De nieuwe relatie verstoort zijn huwelijksgeluk niet. François is gelukkiger dan ooit tevoren en hij is eerlijk over de verliefdheid tegen zijn vrouw.

Aktua Special: Zij moest eerst

TROS, 1984

De documentaire Zij moest eerst van Wibo van der Linde uit 1984 gaat over het stel Lucie en Rein van Bemmelen, die samen van plan zijn om uit het leven te stappen. In het fragment legt Rein hun beweegredenen uit. Ze willen tot het eind toe samen gelukkig zijn.

Koot en Bie

VPRO, 1980

De Tegenpartij werd in 1980 opgericht door de Haagse 'vrije jongens' F. Jacobse en Tedje van Es, personages van de tv-makers Kees van Kooten en Wim de Bie. De Tegenpartij was een fictieve partij en bedoeld als parodie op het populisme uit die tijd. De Tegenpartij werd zo populair dat uit opiniepeilingen bleek dat de partij kamerzetels zou kunnen veroveren. Bovendien nam de Centrum Partij punten uit het partijprogramma van de Tegenpartij (Rug Op '81) over.

Daarop besloten Van Kooten en De Bie ermee te stoppen: Jacobse en Van Es werden neergeschoten bij een couppoging. Het gekozen fragment gaat over één van de programmapunten van Rug Op ’81, waarin Jacobse en Van Es een toelichting geven op hoe zij het 'probleem van de buitenlanders' zouden aanpakken.

Sommer-Pressekonferenz von Bundeskanzlerin Merkel

Bundesregierung Mediathek, 2015

Op 31 augustus 2015 geeft bondskanselier Angela Merkel een persconferentie over de vluchtelingencrisis en de verantwoordelijkheid die Duitsland heeft om mensen in nood op te vangen. Angela Merkel spreekt hier voor het eerst de woorden ‘wir schaffen das’ uit. Merkel bespreekt de problemen die de vluchtelingencrisis met zich meebrengt en heeft het over de grondwaarden van Europa.

Father and Daughter

Michael Dudok de Wit, CinéTé Filmproducties, 2000

Father and Daughter is een korte animatiefilm van Michael Dudok de Wit uit 2000 waarin een vader en een dochter afscheid nemen bij een dijk aan het water. Het meisje blijft daarna telkens terugkeren naar de plek van dat afscheid. Deze zoektocht naar haar vader herhaalt zich in verschillende levensfases. De film kreeg in 2001 een Oscar voor Beste Korte Film.

Tegenlicht: De kolonisten van Hebron

Esther Hertog, Sarphati Media, VPRO, 2012

De jonge Israëlisch-Nederlandse filmmaakster Esther Hertog verbleef drie jaar met regelmaat in het Joodse settlement Hebron en daar bracht zij het Israëlisch-Arabisch conflict in beeld. Zij observeerde er het dagelijks leven: een mix van religie, soldaten, religieus gedreven kolonisten en hun spelende kinderen. In het fragment komen Israëlische jongetjes in beeld die al op jonge leeftijd hun afkeer van de Arabieren uiten.

Kijk de documentaire van Esther Hertog in zijn geheel.

Tijdsein

EO, 1993

Dit fragment komt uit Tijdsein, het actualiteitenprogramma van de EO, uitgezonden op 10 maart 1993. Het is een reportage over de behandeling van de Wet gelijke behandeling in de Tweede Kamer. Een animatie laat zien wat de consequenties van de Wet gelijke gehandeling voor christelijke scholen zijn. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales verdedigt haar wet in de Tweede Kamer.

L’homme qui répare les femmes: la colère d’Hippocrate

Thierry Michel, Les Films de la Passerelle, 2015

De film L’Homme Qui Répare Les Femmes gaat over de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. Hij hielp duizenden vrouwen die in Congo het slachtoffer werden van seksueel geweld. Vaak waren hun geslachtsdelen beschadigd door de verkrachtingen. Mukwege heeft steungroepen voor vrouwen opgezet en spreekt op conferenties wereldleiders toe over het probleem van geweld tegen vrouwen en over de verantwoordelijkheid die mannen daarin hebben.   

Positief genieten met Hans Dorrestijn

Jop Pannekoek Producties, VPRO, 1996

In de televisieshow Positief Genieten met Hans Dorrestijn (1996) zingt Adèle Bloemendaal het lied ‘De Vleselijke Woning’. Het lied werd door Hans Dorrestijn geschreven.

U bent mijn moeder

Joop Admiraal, Horst Königstein 1983, Het Werkteater

Dit fragment komt uit de verfilming van de solo theatervoorstelling U bent mijn moeder van  Joop Admiraal. De acteur geeft in het stuk een persoonlijk beeld van het leven van zijn 80-jarige, demente moeder die hij iedere zondag in een tehuis te Delft bezoekt. Joop Admiraal speelt zowel zichzelf als zijn moeder. In 1992 werd hij voor deze voorstelling geprezen met de Louis d'Or.

O Amor Natural

Heddy Honigmann, Pieter van Huystee Film & TV, 1996

In O Amor Natural portretteert Heddy Honigmann de Braziliaanse samenleving aan de hand van de erotische poëzie van de Latijns-Amerikaanse dichter Carlos Drummond de Andrade (1902-1987). De gekozen fragmenten tonen ten eerste een oudere man en vrouw die reageren op een gedicht en vervolgens een groep mannen in een kapperszaak die praten over billen.

Aat Veldhoen

Atelierbezoek

Wim van der Velde, VPRO, 1961

In Atelierbezoek gaat een jonge Simon Vinkenoog op bezoek bij kunstenaar Aat Veldhoen. Veldhoen vertelt over de techniek van het etsen en hij maakt duidelijk waarom hij niet is aangesloten bij de contraprestatie, een regeling voor kunstsubsidies.

Het scherpe oog van Aat Veldhoen

Kees Hin, Interakt, 2015

In Het scherpe oog van Aat Veldhoen is Veldhoen te zien in 2015. Hij loopt door het Rijksmuseum, kijkt naar zijn eigen prenten en vertelt dat hij nooit had gedacht dat zijn prenten ooit in het Rijksmuseum zouden hangen.

Besieged

Bernardo Bertolucci, Hanway Films, 1998

Besieged (L'assedio) is een Italiaans-Engelse film uit 1998 van regisseur Bernardo Bertolucci. De film gaat over de jonge arts in opleiding Shandurai (Thandie Newton) die in huis woont bij pianist Jason Kinsky (David Thewlis). Wanneer Kinsky verliefd op haar wordt verandert de verstandhouding tussen hem en Shandurai.