Feiten en cijfers: eenkindpolitiek

wist je dat...

... De eenkindpolitiek sinds 1970 bestaat uit voorzorg voor overpopulatie en te weinig hulpbronnen voor te veel mensen.

...De eenkindpolitiek alleen in de steden van toepassing was.

...Dit ook niet van toepassing was voor minderheden

...Drie tot vier miljoen kinderen niet zijn geboren door de eenkindpolitiek

...In deze periode gemiddeld 100 meisjes op 117 jongens zijn geboren.

... Er altijd al meer jongens werden geboren in China, ook vóór 1970. Aangezien seksegerelateerde abortus in China verboden is, is het de vraag hoe al deze ouders het toch voor elkaar krijgen om die felbegeerde zoon te krijgen. Zo is er ook een theorie dat met name op het platteland meisjes gewoon niet worden aangegeven bij de burgerlijke stand, wat dus vele Chinese vrouwen zonder bestaansrecht oplevert.

Waarom liever een jongen?

... Zonen worden gezien als een betere investering voor je oude dag. Dochters worden uitgehuwelijkt (‘een getrouwde dochter is hetzelfde als weggegooid water’) en die ben je dus kwijt.

Gevolg...

... Door scheve balans zullen mannen meer in de strijd moeten gooien om een vrouw te krijgen. De waarde van de bruidschat (huis, auto, goede baan) gaat nog meer van belang zijn. Jongens krijgen is dus een stuk kostbaarder aan het worden in China. Hebben mannen niks te bieden (dus geen huis) dan heb je een zogenaamd ‘naakt’ huwelijk.


... Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vanaf 1970 zijn geboren en geen broertjes en zusjes hebben zich vooral geïsoleerd en genegeerd voelen. In aflevering 1 en 2 van Langs de oevers van de Yangtze zie je dat in gesprekken met jongeren terug. Sommige jongeren komen ook wel verwend over, ze worden flink in de watten gelegd door hun ouders.

'In sociale media berichten eisen jonge Chinezen excuses en compensatie van de regering voor wat hen is aangedaan.'

New York Times (november 2015)

Wist je dat...

Vergrijzing

... Ouders graag willen dat kinderen vroeg trouwen. Dit biedt een garantie dat er, als ze zelf ouder zijn, voor hen kan worden gezorgd. Doordat kinderen alleen zijn opgegroeid komt het erop neer dat jonge stellen voor vier ouderen moeten zorgen. Traditiegetrouw blijven de ouders bij de kinderen wonen, maar bejaardentehuizen zijn steeds meer in trek doordat er gewoonweg geen ruimte is in een appartement in de stad.

... In 2050 eenderde van de bevolking is gepensioneerd.

... Het pensioenstelsel failliet zou gaan als de eenkindpolitiek door zou gaan.

... Om de toegenomen vergrijzing in de toekomst op te kunnen vangen, de communistische partij heeft toegestaan dat stellen niet een, maar voortaan twee kinderen mogen krijgen. Deze maatregel werd voor het eerst in 2013 versoepeld. Voorwaarde was dat ten minste een persoon van het liefdesstel enig kind was.

... Slechts veertien procent van de koppels kozen voor twee kinderen.

... Het dus nog maar de vraag is of de balans rechttrekt, hoewel er in de prognoses wel rekening gehouden met meer baby's vanaf 2016 (zie tabel). Volgens sommige jongeren is een tweede kind voor hen onbetaalbaar.

...De regering sinds begin dit jaar (2016) de eenkindpolitiek helemaal heeft afgeschaft.

 

polygamie dan maar?

wist je dat...

… Een Chinese wetenschapper vindt dat er toestemming moet komen voor polyandrie (vorm van polygamie). Een vrouw trouwt meerdere mannen. Of mannen moeten met elkaar mogen trouwen. Het zou vooral een oplossing zijn voor mannen uit de sociaal-economische lage klasse , die nu overblijven.

Deze economie professor (Xie Zuoshi) schreef er een blog over en hij kreeg enorme kritiek via de Chinese facebook Weibo; 'Is hier wel een mens aan het woord'. Verwijten als 'illegaal', 'immoreel', 'discriminatie' en 'schending van vrouwenrechten' vlogen hem rond de oren. Professor Xie weerlegde de kritiek in een nieuwe blogpost en liet de vorige verdwijnen. Maar hij blijft bij zijn standpunt. Volgens Xie zal de sociale impact van 30 miljoen gefrustreerde, wanhopige vrijgezellen heel zwaar doorwegen. 'Tot verkrachtingen toe.'

Opvallend detail: polyandrie was in de 18e en 19e eeuw in China heel gewoon.
Lees hier maar

luister > china 'eerder grijs dan rijk'

Wil je meer weten over hoe de eenkindpolitiek is ontstaan en de gevolgen, luister dan de komende elf minuten naar het gesprek met (oud) China-correspondent Jan van der Putten. Waarom de eenkindpolitiek bijvoorbeeld niet voor boeren en minderheden gold. En hoe een Nederlander aan de basis stond van deze bevolkingspolitiek.
Luister : China heeft 'labbekakken' gecreëerd