Mao legde Deng huisarrest op. Hij werd voor kapitalist uitgescholden tijdens een optocht door de straten van Beijing en voor straf gedwongen tafels te bedienen op een Communistische school. Een aantal jaren later, toen de Culturele Revolutie in volle gang was werd Deng Xiaoping en zijn hele familie zelfs verbannen naar een afgelegen gebied op het platteland.
Pas na de dood van Mao in 1976 maakte Deng een politieke come back in de partij. Hij speelde een belangrijk rol in het stimuleren van een stabiele handelsrelatie met het Westen en voor het eerst draaide China mee in de wereldeconomie. China bestelde drie Boeing 747 vliegtuigen uit Amerika en Coca Cola opende een fabriek in Shanghai. Ook ontstond de economische focus op het produceren van producten voor verkoop in het buitenland. Deng stelde een strategie op waarin hij veschillende ‘economische zones’ openstelde. Hierbij richtte hij zich als eerste op de ontwikkeling van Shanghai en de gebieden inwaarts die aan de Yangtze lagen.
Door te experimenteren met alternatieve vormen van productie en ondernemerschap kon China het juiste pad voor economische groei vinden. Dat was Deng’s overtuiging. Hij stond als eerste open voor het pad van kapitalisme omdat hij geloofde dat het China vooruitgang bood. ‘het maakt niet uit of een kat zwart of wit is, als hij maar muizen vangt.’