Hij valt al snel op tussen de drommen Chinese toeristen die staan te wachten bij de ingang van de Chinese tempel aan de Zeedijk in Amsterdam, de plek waar we hebben afgesproken. Met zijn rijzige en slanke postuur steekt hij zo twee koppen boven hen uit. Voor een gesprek over zijn nieuwe reisserie die is gemaakt in China leek dit de meest gepaste locatie: China Town in Amsterdam. Het is tussen de middag, de restaurants zijn net open en de gerookte pekingeend hangt alweer aan het spit.
Ruben loopt graag over de dijk. ‘Altijd als ik hier loop, denk ik terug aan de periode dat ik voor het eerst in China was. Precies tien jaar geleden. In mijn eentje, wat voelde ik me vaak alleen en verloren in die grote mensenmassa. Blij werd ik van die kleine eettentjes, en dan at ik het liefst noodles. Lekker goedkoop. Inmiddels zijn de prijzen in China enorm gestegen en noodles zelfs voor een student niet altijd meer betaalbaar.’
Vandaag houdt Ruben het liever bij een koffie met appeltaart in de ernaast gelegen espressobar. Lachend: ‘De Chinese keuken is hier toch minder smakelijk, het lukt deze Chinezen nooit om het zo lekker te maken als daar. Maar misschien is dat vals sentiment.’
Ruben Terlou is arts, fotograaf, spreekt vloeiend Mandarijn en had tot anderhalf jaar geleden geen enkele televisie-ervaring. Hij werd gescout door productiemaatschappij De Haaien die onder leiding van regisseur Maaik Krijgsman (bekend van onder meer Speeches, In Europa en O’Hanlons Helden) de nieuwe VPRO-reisserie Langs de oevers van de Yangtze maakte.
(tekst loopt door onder afbeelding)