VPRO Tegenlicht onderzoekt samen met inspirerende denkers en doeners ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen. We zijn tien keer per jaar op televisie, plaatsen elke zondag een verse video op YouTube en hebben elke maand een gloednieuwe podcast.

binnenkort te zien:

vervreemd van vreemden

vanaf 15 december op ons YouTube-kanaal

Hoe maak je tegenwoordig nog contact met onbekenden? Wanneer heb je voor het laatst spontaan een gesprek aangeknoopt met een vreemde?  
 
Voor velen in de westerse wereld komt dit nog maar zelden voor, zeker als het gaat om echt contact of een diepgaand gesprek. Het lijkt wel alsof we het met z’n allen zijn verleerd. Of we nu op een plein staan, in een bar zitten, of gewoon over straat lopen: we vermijden oogcontact en richten onze blik liever op de grond of ons scherm. 

VPRO Tegenlicht duikt in de wereld van vreemden en de kunst van betekenisvolle ontmoetingen. 

Quinn Slobodian

vanaf 22 december op ons YouTube-kanaal

De jaren ’90, na het einde van de Koude Oorlog, worden vaak geportretteerd als overwinning van de liberale democratie. De Canadese historicus Quinn Slobodian beschrijft in zijn boek Crack-Up capitalism. Market Radicals and the Dream of A World Without Democracy juist een omgekeerde beweging.  

Hij ontwaart een trend van steeds meer aparte ‘zones’ met eigen regels en zo weinig mogelijk democratie – daar waar geld vrij kan hoppen en shoppen. Zo zijn er ongeveer 200 erkende landen in de wereld, maar inmiddels meer dan 5000 van dat soort ‘zones’ met eigen regels. Burgers zijn hier klanten en het zijn niet de wetten die gelden, maar contracten… 

Hoe democratisch kan je dit ongebreidelde kapitalisme nog noemen?  

error 404: het internet in crisis

vanaf 5 januari 2025 online | zondag 5 januari 22:08 NPO 2

Het World Wide Web, ooit symbool van hoop en vrijheid, is 35 jaar later uitgegroeid tot een web van commerciële belangen, afhankelijkheid en desinformatie. Een aantal grote techbedrijven bepaalt wat we zien en doen, terwijl democratie en autonomie onder druk staan.  

Er gaan wereldwijd steeds meer geluiden op - opvallend genoeg bij veel jongeren - om het monopolie van Big Tech te breken en weer een internet te creëren dat van en voor iedereen is. Een digitale ruimte waar we zelf invloed op hebben, waar we zelf bepalen wat we zien en wat we doen.  

Tegenlicht onderzoekt hoe het zo ver heeft kunnen komen én hoe we het internet weer van iedereen kunnen maken.

Marleen Stikker

vanaf 19 januari op ons YouTube-kanaal

We volgen Marleen Stikker, internetpionier en directeur van Waag, een onderzoeksinstelling actief op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Broedplaats van bijvoorbeeld de FairPhone – een telefoon waarbij je wél kunt kijken uit welke materialen die is opgebouwd.  

Nu is de software binnenin de telefoon aan de beurt. Het project Mobifree heeft als ambitie om Europese burgers en organisaties meer keuze en toegang te bieden tot ethische mobiele software die de waarden van de burger centraal stelt. Om zo hun digitale soevereiniteit te beschermen.  

VPRO Tegenlicht onderzoekt: hoe krijg je weer grip op je mobiele telefoon?  

de strijd om de diepzee

vanaf 2 februari 2025 online | zondag 2 februari 22:08 NPO 2

Op de oceaanbodem liggen kobalt, mangaan en nikkel – grondstoffen die essentieel zijn voor de energietransitie, bijvoorbeeld voor batterijen van elektrische auto's. Bedrijven in onder andere Nederland, Noorwegen en Canada spelen een leidende rol in de wereldwijde race om deze metalen uit de diepzee te winnen. Milieuorganisaties vrezen echter voor onomkeerbare ecologische schade. Het strijdtoneel is de International Seabed Authority, de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor het reguleren van de metalenwinning uit internationale wateren.

VPRO Tegenlicht volgt zowel de bedrijven in deze opkomende industrie als de milieuorganisaties en wetenschappers die zich verzetten tegen de mijnbouw. Als eerste filmploeg kreeg Tegenlicht toegang tot de Hidden Gem, het eerste diepzeemijnbouwschip ter wereld, ontwikkeld door een Nederlands bedrijf.

VPRO Tegenlicht onderzoekt de uitdagingen en dilemma's die de opkomst van de diepzeemijnbouw met zich meebrengt.

vanaf nu te zien:

gas eraf!

hoe burgers slimmer verduurzamen dan grote energiebedrijven

vanaf 8 december op ons YouTube-kanaal  

Over 25 jaar moet het definitief afgelopen zijn met de gasketel. Dan hebben we het niet meer over cv-ketels maar over warmtenetten - ondergrondse netwerken met warm water. Die gaan eenderde van ons land van warmte voorzien. Maar waarom worden die warmtenetten nu opgetuigd door een paar monopolistische bedrijven uit andere landen, die restwarmte gebruiken uit de fossiele industrie? 

Want ondertussen gebeurt er op buurtniveau iets bijzonders. Verspreid door heel het land proberen burgers en lokale overheden deze monsterklus zelf tot een goed einde te brengen. VPRO Tegenlicht kijkt mee met de pioniers die deze warmterevolutie, van onderen proberen vlot te trekken.

greed is green

vanaf 1 december online | zondag 1 december 22:08 NPO 2  

Wanneer we denken aan de financiële wereld, denken we al gauw aan Wall Street of de Zuidas. Maar waarom denken we bij investeren niet aan de natuur en onze biodiversiteit?

Omdat de natuur schaars wordt, stijgt de waarde. Je kunt nu al investeren in zaken zoals emissierechten, bossen en zelfs neushoorns. Ook zijn er verzekeringen voor koraalriffen en groene obligaties. Wat gebeurt er als we de natuur een prijs geven? Wordt het milieu niet langer een kwestie van ethiek, maar ook van rendement?

Tegenlicht verkent de groei van groen kapitaal en onderzoekt wat dit betekent voor de economie van de toekomst.

van feminist naar feminien

vanaf 24 november op ons YouTube-kanaal  

Wat betekent het om vrouw te zijn anno 2024? Kan je feminist zijn, maar ook feminien? En kunnen eigenschappen die vaak aan vrouwen toegedicht worden zoals zachtheid, verzorgen en overgave bestaan naast het willen zijn van een onafhankelijke vrouw?   
 
Drie vrouwen vanuit verschillende overtuigingen werpen hun blik op dit onderwerp. Alle drie de vrouwen zijn dansers en geven, ook binnen de dans, op verschillende manieren uiting aan hun vrouwelijkheid.   

     

de werkelijkheid is niet wat ze lijkt

vanaf zondag 17 november op ons YouTube-kanaal

We zien Carlo Rovelli, theoretisch natuurkundige en schrijver. Hij geeft onder andere leiding aan de kwantumzwaartekrachtgroep in Marseille en schrijft over het mysterie van ‘tijd’.  
 
In deze aflevering: hoe de materiële werkelijkheid op het kleinste niveau ons begrip te boven gaat.

vanaf 3 november online | zondag 3 november 22:08 NPO 2

De moeder aller mythen: het ‘moederinstinct’ als aangeboren eigenschap van iedere vrouw die een kind ter wereld brengt, waardoor ze automatisch de meest geschikte persoon zou zijn om voor het kind te zorgen.

Een mythe die ervoor zorgt dat moeders in onze samenleving nog steeds een onevenredig groot deel van de financiële, emotionele en praktische kosten moeten dragen bij het grootbrengen van de volgende generatie. En dan wordt hun aanpak ook nog eens zeer kritisch gevolgd.

Tegenlicht onderzoekt: hoe is deze mythe ontstaan en is dit écht waar moeders, kinderen en de maatschappij uiteindelijk gelukkig van worden?

 

 

 

Vatan Hüzeir

vanaf zondag 27 oktober op ons YouTube-kanaal  

Hoe brengen we de actie terug in activisme? We luisteren naar Vatan Hüzeir, onderzoeker en activist. Hij wil mensen in beweging brengen op alle vlakken. Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat machtige bedrijven hun maatschappelijk draagvlak verliezen?  

Macht wordt toebedeeld aan de top, vanuit de samenleving – en wel voor zolang de samenleving dat toestaat..