Wil je zelf meet-ups organiseren? Dat kan! Hieronder lees je hoe.

Zelf een meet-up organiseren in je eigen buurt? Wij ondersteunen je meet-up graag met advies, materiaal, vormgeving – wat je ook maar nodig hebt. Je meldt je aan door een mail te sturen naar meetuptegenlicht@vpro.nl. Dan maken we een afspraak.

Wil je alvast een beeld vormen van hoe je een meet-up organiseert? Hieronder vind je een stappenplan en een FAQ.

stappenplan voor een tegenlicht meet-up

1.

kies een onderwerp

Welk onderwerp houd je bezig? Of welk onderwerp is relevant voor jouw buurt? Kies een thema vanuit een Tegenlicht-aflevering waaromheen je een meet-up kan gaan organiseren.

Tip: gebruik ons archief om nieuwe of gerelateerde uitzendingen te zoeken. Zoek op thema of trefwoord.


2.

zoek een locatie

Misschien wel de moeilijkste stap. Vind een locatie waar je mensen kunt ontvangen en eventueel een scherm kunt opzetten om beeld te bekijken. Denk aan horecagelegenheden, bibliotheken, buurtcentra en andere publieke instellingen. 


3.

bepaal een datum en tijdstip

Kies een datum en tijd, en - niet onbelangrijk - een eindtijd. Zodat je na afloop nog met elkaar kunt napraten en eventueel borrelen. De maximale aandachtsspanne van bezoekers is zo’n twee uur.


4.

bedenk de vorm van je meet-up

Denk na over de vorm van je avond. Wordt het een workshop? Een brainstormsessie? Kijken jullie de hele uitzending of alleen korte fragmenten? Is er iemand die het gesprek leidt, een moderator? Stel eventueel een powerpoint samen om op de avond zelf te presenteren.


5.

doe je research & voorbereiding

Bereid je vragen voor? Nodig je sprekers uit? Een Meet-up organiseren vergt altijd research-werk. Tegenlicht-onderzoeker William de Bruijn stelde speciaal voor meet-up organisatoren een lijst met tips samen. Hou goed bij welke gasten benaderd zijn voor meet-ups. Ze kunnen wellicht in de toekomst wederom benaderd worden of helpen bij het vinden van een geschikte gast.

Maak een draaiboek (zeker als er regelmatig meet-ups op een vaste locatie worden georganiseerd) en/of bezoek eens een andere meet-up in de buurt om te kijken hoe het daar geregeld is. Weinig tijd? Bekijk eens de livestreams van Pakhuis de Zwijger.


6.

maak promotie

Je meet-up wordt pas (goed) bezocht als mensen weten dat-ie eraan komt. Betrek daarom altijd lokale partijen. Schakel lokale media in om vooraf, tijdens of na de meet-up verslag te doen. Nodig lokale partijen of studenten uit om deel te nemen. 

Denk ook eens aan bibliotheken, middelbare scholen, universiteiten, ondernemers en culturele instellingen. Partners kunnen helpen een goed netwerk op te zetten, naamsbekendheid te genereren en publiek te werven.

Daarnaast kun je vaak niet om sociale media heen. Je kunt er momentum mee opbouwen rondom een meet-up en het kan dienen als communicatiemiddel met en tussen (potentiële) bezoekers. Een publieke Linkedin, Twitter, Instagram of Facebook-pagina kan helpen een community op te bouwen. Het is een plek waar praktische en inhoudelijke informatie rondom je meet-up thema kan worden gedeeld.

Laat ook de Tegenlicht-redactie duidelijk weten wanneer je meet-up plaatsvindt. Dan wordt er ook promotie gemaakt op de sociale media-kanalen van VPRO Tegenlicht.


7.

houd de meet-up

Veel plezier!


8.

deel je ervaring

Het zit erop! De Tegenlicht-redactie waardeert het als je laat weten hoe het gegaan is. Je input kan ons bovendien redactioneel verder helpen om tot nieuwe afleveringen te komen. Ook online kun je inzichten of resultaten delen die de avond hebben opgeleverd.

Het kan ook handig zijn om een mailinglist samen te stellen. Nodig je bezoekers tijdens de avond uit om zich aan te melden voor een mailinglijst of een volgende meet-up. Zo bouw je een netwerk op.

Veelgestelde vragen

Een meet-up is een bijeenkomst waarbij je met elkaar, met experts, betrokkenen en met het publiek in gesprek gaat over de thema’s uit het programma VPRO Tegenlicht. De aanleiding kan één specifieke aflevering zijn, maar ook een overkoepelend thema waarbij meer afleveringen aangehaald kunnen worden.

Iedereen. Dus naast bedrijven, debatcentra, bibliotheken en culturele centra kunnen ook individuen er een organiseren. Daar zijn geen regels voor, wij willen alleen graag weten als je aan de slag gaat. Dan kunnen we je meet-ups vermelden en je faciliteren met materiaal.

Ben je docent? Gebruik de thema’s van Tegenlicht eens in de les. Met de korte versies van Tegenlicht in de klas of de livestreams van Future Stories. 

Daar zijn geen regels voor, net wat je zelf vindt passen. Wil je een heel interactieve meet-up? Dan zou je een workshop of brainstorm kunnen organiseren die gaat over de toekomst. Maar sprekers uitnodigen om het publiek te inspireren (‘talks’) kan ook. Ook kun je ervoor kiezen om samen een hele aflevering te kijken of juist het gesprek aan te gaan naar aanleiding van korte clips.

Dat hangt af van het onderwerp, de vorm, het aantal sprekers en vooral je eigen voorkeur. Onze eigen meet-up in Pakhuis de Zwijger duurt zo’n twee uur, omdat we veel ruimte houden voor interactie met en vragen van het publiek.

Stuur ons een mailtje als je een meet-up wilt organiseren en wij sturen je een link naar al het materiaal: meetuptegenlicht@vpro.nl. Ook kunnen we een afspraak maken als je wilt sparren over de vorm en de inhoud.

Je bent vrij om de avond in richten zoals je zelf wil. Dit zijn de enige restricties:

  • Naam: gebruik als naam 'Tegenlicht Meet Up + plaatsnaam + titel uitzending'
  • Huisstijl: gebruik de officiële logo’s, lettertypes en indien van toepassing de social media templates.
  • Toegankelijkheid: elke meet-up moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn, het is niet toegestaan om entree te heffen.
  • Publieke aard: alleen niet-commerciële instellingen kunnen een meet-up organiseren. Met uitzondering van horeca is het niet toegestaan om producten/diensten te verkopen.

Geef de datum van je meet-up(s) aan ons door plus een link naar je eigen pagina, dan delen wij hem in de agenda op deze website. Als je je meet-up live gaat uitzenden (en daarna op bijvoorbeeld YouTube zet), zet de link daarvan dan daarna ook op je pagina, dan kunnen mensen het later nog terugkijken.

Heb je nog vragen? Mail ons op meetuptegenlicht@vpro.nl en wij zullen helpen.