Zondagavond 5 november gaat VPRO Tegenlicht over de ontwikkelingen waar grote steden mee te maken hebben: hoe blijft de stad leefbaar voor de inwoners terwijl ondertussen de economische concurrentiepositie t.o.v. andere steden wordt behouden. Waar ligt een gezonde balans tussen oog hebben voor bewoners vs. het trekken van toeristen, ruimte geven aan enerzijds multinationals en anderzijds kleine lokale ondernemers en sociale woningbouw vs. architectonisch uitdagende commerciele nieuwbouw?
Utrecht: City for Sale?
Van en voor wie is de stad?
programma
In Utrecht kijken we maandagavond 6 november naar onze lokale uitdagingen op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Al meer dan een decennium wordt de binnenstad verbouwd en verrijst de ene na de andere hoogbouw. In 2002 mochten bewoners via een referendum een keuze maken voor de inrichting van het stationsgebied. Er is toen voor optie A gekozen en op basis daarvan is een masterplan geformuleerd met de contouren voor CU2030. Wat is er daarna gebeurd? Bewaakt iemand de uitkomsten van het referendum, of maken achtereenvolgende colleges andere keuzes? Maar we staan ook stil bij de ontwikkelingen buiten de binnenstad: voor welke bewoners is het bijvoorbeeld nog betaalbaar om je in stad te blijven vestigen? En wat is de invloed van burgers/wijkraden op de stedelijke besluitvorming?
Te gast zijn onder andere Peter Tol, PvdA-bestuurder en kritische Lombokbwoner, Dick Franssen, journalist en hoofdredacteur Binnenstadskrant, directeur ruimte René Groen en strategisch adviseur gemeente Utrecht Kees Verschoor.