Eén van de grootste uitdagingen van de transitie naar duurzame energie is de opslag van die energie. Om pieken en dalen in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden, zijn verschillende groot- én kleinschalige opslagtechnologieën nodig. Overal ter wereld zijn opslagcowboys en batterijpioniers op zoek naar de beste manier om duurzame energie op te slaan.
De lithium-ion batterijen, zoals in de auto’s van Tesla, zijn misschien wel de meest volwassen opslagtechnologie op dit moment. Niemand twijfelt eraan dat elektrische auto’s de markt gaan beheersen. Daar zijn dus heel veel batterijen voor nodig. In zo’n gigantische groeimarkt kan Europa zich nog onderscheiden door innovatie. Maar met alleen batterijen komen we er niet: voor opslag van grote hoeveelheden energie voor langere termijnen zijn andere oplossingen nodig.
Onder de rook van Las Vegas bouwt Ares Energy op een helling een twintigtal spoorlijntjes vol treinwagons met stenen. Het is een grote, gigantische batterij op zwaartekracht: stroom erin (het treintje gaat de helling op) en stroom eruit (het treintje rolt de helling af).
In Zwitserland experimenteert Energy Vault met een hoge toren van betonblokken. Wanneer er energie over is, worden de zware blokken omhoog gehesen en op elkaar gestapeld. Op het moment dat er energie nodig is, zakken de blokken weer naar beneden en laten laten de blokken een dynamo draaien.
Maar er zijn veel meer initiatieven. Wat te denken van het verbranden van ijzerpoeder? IJzerpoeder brandt heel goed schoon en het roestpoeder dat ontstaat is met schone energie weer om te zetten in puur ijzerpoeder. Een uniek Nederlands project waar bierbrouwer Bavaria als eerste mee experimenteert.
Als consument kun je op kleine schaal energie opslaan. Met een zonne-accu van basalt in de schuur van je tuin, kun je in de zomer de energie opslaan die je niet direct nodig hebt. In de winter zit je er dan nog warmpjes bij!
Praktische informatie
Deze Meetup vindt online plaats via zoom. Je moet wel reserveren via bovenstaande link en krijgt dan de zoomlink automatisch toegestuurd.
Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers.