Nederland moet van het gas af. Zowel burgers als grote energiebedrijven werken momenteel aan een belangrijk alternatief: het warmtenet, ondergrondse netwerken met warm water. Maar waarom laten we dat over aan een paar monopolistische buitenlandse bedrijven, die restwarmte gebruiken uit de fossiele industrie? Er blijken veel slimmere vormen van restwarmte te zijn. VPRO Tegenlicht kijkt mee met de Nederlandse pioniers die deze warmterevolutie proberen vlot te trekken.
Nu krijgen we onze warme douche en warme vloer nog vaak via de gasketel, maar over 25 jaar moet het daarmee definitief afgelopen zijn. Dan hebben we het niet meer over cv-ketels maar gaan warmtenetten een derde van ons land van warmte voorzien. Die warmtenetten worden nu opgetuigd door een paar monopolistische buitenlandse bedrijven die restwarmte gebruiken uit de fossiele industrie.
Ondertussen gebeurt er op buurtniveau iets bijzonders: verspreid door het hele land proberen burgers en lokale overheden deze monsterklus zelf tot een goed einde te brengen. Met wel heel bijzondere warmtebronnen uit de buurt. En warempel, dat blijkt goedkoper, betrouwbaarder en niet te vergeten: duurzamer.
VPRO Tegenlicht kijkt mee met de pioniers die deze warmterevolutie van onderen proberen vlot te trekken:
Regie: Daan Kuys
Research: Kas Jansma, Daan Kuys
Productie: Britt Bennink, Amber Wilmsen, Doortje Nieuwenhuijzen
Camera: Pim Hawinkels, Rob Hosselmans, Niels Lokhoff
Geluid: Mike van der Sluijs, Siebren Hodes
Eindredactie: Julia Veldman