Utrecht: Naomie Klein en de ruk naar rechts

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Naomi Klein en de ruk naar rechts'.

10 jun.
Datum
10 juni 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Neude
Link
Meer info

over de aflevering

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen spreekt VPRO Tegenlicht Naomi Klein op zoek naar inspiratie voor de politieke toekomst. Aanleiding is haar nieuwste boek ‘Dubbelganger’, waarin Klein de wereld van complotdenkers en extreemrechts ontrafelt aan de hand van een bizarre persoonsverwisseling in haar eigen leven. Namelijk die met Naomi Wolf. ‘Andere Naomi’ begon als feministisch denker, maar is nu regelmatig terug te zien in de ‘war room’ van Steve Bannon, voormalig politiek strateeg van Donald Trump.

Wat heeft Bannon Wolf te bieden dat de progressieve beweging nalaat? Hoe kan het dat de woorden die de (inmiddels internationale) rechts-nationalistische beweging gebruikt zoveel lijken op die van de progressieven, terwijl hun toekomstvisie zo anders is? Het is alsof ‘andere Naomi’ en vele andere extreemrechtse complotdenkers in een spiegelwereld leven. Een wereld die lijkt op de werkelijkheid, maar haar vervormt. In de aflevering verkent Klein die spiegelwereld, aan de hand van een aantal fragmenten.

 

programma & gasten

Te gast tijdens deze Meet Up:

Tijdens deze meet up praten we verder over de aantrekkingskracht van het populisme en de achterliggende strategie. Over de rol van framing en beeldvorming. Wat is het verhaal van progressief/links, en verkóópt links het verhaal wel goed? Hoe te reageren op de ruk naar rechts? We spreken hierover met:

Julia Veldman, initiatiefnemer van de uitzending en eindredacteur bij VPRO Tegenlicht. Fun fact: Julia richtte ooit een boyband op in de hoop de Brexit te voorkomen: de Breunion Boys.

Emma van der Tak studeert aan de Vrije Universiteit af op complottheorieën en maatschappelijke kritieken die daaronder liggen. Ze pleit voor het destigmatiseren van complotdenken: polarisatie kent per definitie meerdere kanten.

Marcel Lubbers onderzoekt radicaal-rechts en nationalisme in Europa. En vooral de invloed van immigratie op nationalisme, euroscepsis en stemgedrag in verkiezingen. Hij is als hoogleraar Interdisciplinaire Sociale Wetenschap werkzaam aan de Universiteit Utrecht.

Kees Klomp onderzoekt als aanjager van de Betekeniseconomie hoe een economische systeemverandering eruit zou kunnen zien. Daar komt volgens hem hoop bij kijken, een werkwoord, dat je gewoon doet zonder van tevoren de zekerheid te hebben dat het allemaal wel goedkomt. Kees Klomp is activist, auteur, “nee-conoom” en Programmamaker AGENCY! aan de Windesheim Hogeschool.

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je mag ook alleen bij de Meet Up aansluiten om 20:00 uur. Daarna is er in Noda gelegenheid tot napraten met de gasten en met elkaar.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers.

Kijk voor de meest actuele informatie op www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube
Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.

 

locatie