Hoe ziet Afrika er over vijftig jaar uit? VPRO Tegenlicht kijkt met Afrikaanse denkers en doeners naar verschillende toekomstscenario’s. Grenzen zullen vervagen, nieuwe markten bloeien op en de bevolking zal groeien naar ruim vier miljard mensen. Veel Afrikanen zien dit als een kans. Over ongeveer vijftig jaar heeft Afrika niet alleen de grootste groep jonge consumenten in de wereld, maar ook de grootste arbeidsmarkt in handen.
Er ligt in Afrika niet alleen een enorme economische groeimarkt, het continent heeft ook de beste kaarten voor het ontwikkelen van een grootschalige groene energiesector. In de Sahara ligt nu al het grootste zonnepanelenpark van Afrika, in Kenia ligt het grootste windpark en het Congobekken heeft een enorme capaciteit op het gebied van waterkracht. ‘Afrika heeft de potentie om in de toekomst de Green Energy Super Power van de wereld te worden', constateert Amos Wemanya.
Hoog tijd dus voor een andere kijk op het Afrikaanse continent op basis van de visies van:
- De Kameroense politiek-filosoof Achille Mbembe
- De Nigeriaanse ondernemer Amy Jadesimi
- De Zuid-Afrikaanse travelblogger en TV-presentatrice Katchie Nzama
- De Zimbabwaanse ingenieur en ex-politicus Arthur Mutambara
- De Keniaanse activist en onderzoeker Amos Wemanya
In het nieuwe Afrika zullen regio’s gevormd worden die speciaal gericht zijn op handel, IT, financiële dienstverlening, of het delven en verwerken van grondstoffen tot hoogwaardige producten. Die nieuwe kaart begint zich nu al af te tekenen met vrijhandelszones in Oost- en West-Afrika en het eerste Afrikaanse Continentale Vrijhandelsakkoord (2018). Dit akkoord moet het Afrikaanse continent verenigen in één grote gemeenschappelijke markt en Afrika tot een economisch machtsblok maken. 'Een Afrikaans Schengen, maar dan beter en groter', volgens Amy Jadesimi, CEO van het Nigeriaanse havenbedrijf LADOL.
‘ De wereld van morgen kan niet zonder Afrika’ zegt politiek-filosoof Achille Mbembe, ‘ op lange termijn zal het lot van onze planeet bepaald worden op het Afrikaanse continent - hoe onwaarschijnlijk dat nu ook klinkt’.
Tijdens de Meetup praten we verder over deze toekomstscenario’s, met:
- Shuchen Tan, journalist en regisseur van de documentaire
- Azeb Amah, linguïst en onderzoeker aan het Afrika Studie Centrum,
- Bart Luirink, journalist, schrijver, directeur ZAM magazin: multi media platform over Afrika
- Bruce Mutsvairo hoogleraar UU onderzoekt online politiek activisme in Afrikaanse conflictgebieden in tijden van desinformatie
- Marcel Raats, ingenieur, vanuit RVO betrokken bij energie transitie programma’s in Afrika
Waar liggen de kansen en uitdagingen in Afrika op het gebied van internationale samenwerking, economische groei en op het gebied van groene energie?