'Nederland wordt duurzaam' staat in grote letters in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet trapt de energietransitie af en wil met gericht beleid ondernemers en innovatieve ingenieurs stimuleren. Maar Nederland heeft een serieuze achterstand ten opzichte van de rest van Europa. Hoe gaan we dat doen? Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en eerste energie-commissaris van Nederland, denkt dat het mogelijk is. Navigerend tussen alle maatschappelijke niveaus gaat hij in gesprek met voor- en tegenstanders en toont hij de weg aan jonge techneuten en groene pioniers. Tijdens deze avond onderzoeken we met denkers en doeners hoe we de transitie naar een duurzaam Nederland vormgeven.
Rotterdam: Op energiemissie
Hoe kunnen we de transitie naar een duurzaam Nederland vormgeven?
programma
Hoe kunnen we de transitie naar duurzame energie wel een flinke versnelling geven? Nederland loopt vooralsnog sterk achter ten opzichte van de rest van Europa. Hoe zit dat in Rotterdam?
We praten samen over de uitzending (die om 19:00 uur wordt herhaald). VPRO Tegenlicht reist mee op de missie van een ondernemende activist.
Ruud Koornstra had meerdere duurzame bedrijven, onder andere in ledlampen en laadpalen voor elektrische auto’s. Nu is hij op sabbatical, maar duurzaamheid loslaten zit er niet in. Hij loopt onvermoeibaar heen en weer tussen politiek, bedrijfsleven, milieuorganisaties, wetenschap en innovatieve MKB-bedrijven om de transitie naar een duurzaam Nederland te versnellen.
De regio Rotterdam - Den Haag is doordesemd van fossiele energie door de Haven, het Westland en het buitengewoon hoge aandeel van de zware industrie: in het Rotterdamse Botlekgebied staan eindeloze olieraffinaderijen, petrochemische fabrieken en opslagtanks.
In de meetup gaan we in op ons eigen gedrag en wat we zelf kunnen doen. Het lokale niveau wordt het uitgangspunt: de straat, de buurt, de wijk. Burgers en gemeenschappen worden energieproducenten. In de meet up is er daarom ook aandacht voor een aantal stadscases op het gebied van decentrale energie (Blijstroom, Groen Collect).
Gasten:
Nina Boorsma van de TU Delft, zij is Industrial Design Engineer gefocust op hergebruik en circulaire grondstofstromen.
Walter J.J. Manshanden heeft meer dan 25 jaar onderzoekservaring op het gebied van regionaal-economische vraagstukken en is sinds 1 juni 2015 werkzaam bij het mede door hem opgerichte Netherlands Economic Observatory te Rotterdam
Moderatie: Hajo Doorn, Nynke Schaaf