Rotterdam: Naomi Klein en de ruk naar rechts

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Naomi Klein en de ruk naar rechts '

20 jun.
Datum
20 juni 2024
Tijd
19:00 - 20:30
Locatie
Centrale Bibliotheek Rotterdam
Link
Meer informatie

over de meet up

In onze meetup VPRO Tegenlicht onderzoeken we wat we in Rotterdam allemaal kunnen doen rondom het versterken van democratie en maatschappelijke activitstische initiatieven naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering Naomi Klein & De Ruk Naar Rechts.

Na de uitslag van de Europese verkiezingen van 6 juni zoeken we op donderdag 20 juni naar inspiratie voor de politieke toekomst. Meet-up VPRO Tegenlicht Rotterdam wordt gemaakt door Nynke Schaaf van ConComCow, Connecting Communities in Coworking

Aanleiding is het nieuwste boek van Naomi Klein, Dubbelganger, waarin Klein de wereld van complotdenkers en extreem rechts ontrafelt aan de hand van een bizarre persoonsverwisseling in haar eigen leven. Namelijk die met Naomi Wolf. ‘Andere Naomi’ begon als feministisch denker, maar is nu regelmatig terug te zien in de ‘war room’ van Steve Bannon, senior-adviseur van Trump tijdens zijn Witte Huis-jaren. Wat heeft Bannon te bieden wat de progressieve beweging nalaat? Hoe kan het dat de woorden die de, inmiddels internationale, rechts-nationalistische beweging gebruikt zoveel lijken op die van de progressieven, terwijl hun toekomstvisie zo anders is?

In de aflevering verkent Klein die spiegelwereld, aan de hand van een aantal fragmenten. We zien een wereld waarin we onszelf graag presenteren als ‘perfect brand’, als voorvechter van onze identiteit, of als bekvechtende toetsenbord strijder. We zijn onszelf, maar net anders, net een beetje vervormd. Naar dat spiegelbeeld kijken we, betoverd. We perfectioneren ons merk, maar hebben weinig antwoorden op de grote uitdagingen van het moment. Klimaatverandering, groeiende ongelijkheid, bestaansonzekerheid zelfs voor werkenden, toenemende migratie, woningnood, en fikse crises in de zorg en het onderwijs.

Wat is er nodig om wel een positieve toekomst vorm te geven?
Volgens Klein moeten we het antwoord zoeken bij bewegingen die collectief actie ondernemen. Die staan voor (in de woorden van Bernie Sanders) ‘Not me, us’.

Het boek Dubbelgangers van Naomi KLein is opgenomen in de Collectie Nederland en via de website van de bibliotheek Rotterdam te reserveren.

 

programma

18:00-:19:00

Bekijken van de aflevering: 'Naomi Klein en de ruk naar rechts'

19:00-20:30

Gesprek voeren over de uitzending: 'Naomi Klein en de ruk naar rechts'


Te gast zijn

WDKA lector Florian Cramer.


Florian Cramer is docent autonome kunst- en ontwerppraktijken aan de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Zijn werk richt zich op multidisciplinaire, georganiseerde, gemeenschappelijke kunstpraktijken. Hij werkt mee aan door kunstenaars gerunde initiatieven zoals de Vrijwillige Brandweer van de Apocalyps, Radio WORM en BananSkole.
Hij is deelnemer aan documenta vijftien, maakt deel uit van de artistieke onderzoeksprojecten Making Matters, Autonomy LAb, OOK en is lid van de politieke activistengroep Doorbraak.

Zijn recente publicaties zijn Artistic Research: Dead on Arrival? Onderzoekspraktijken van zelfgeorganiseerde collectieven versus bestuurlijke visies op artistiek onderzoek (in: The Postresearch Condition, 2021) en Pattern Discrimination (2018) (co-edited with Clemens Apprich, Wendy Hui Kyong Chun and Hito Steyerl), Making Matters, A Vocabulary for Collective Arts (Valiz 2022) (co-edited with Janneke Wesseling).

Tine de Moor


Tine de Moor is hoogleraar Sociale Ondernemingen en Instituties voor Collectieve Actie bij de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Op 13 mei jl. sprak ze de Rotterdamlezing uit met als titel ‘Hoe waarde weerbaar wordt’. De Moor heeft een fascinatie voor burgercollectieven en is oprichter van het platform CollectieveKracht. "Wat ik de Rotterdammers graag wil meegeven is hoeveel je kunt bereiken als je de krachten bundelt. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en is goed verbonden met de wereldeconomie.

Toch is Rotterdam ook een stad met veel armoede en werkloosheid die daarom vaak wordt betiteld als probleemstad. In de huidige economie profiteert lang niet iedereen mee van de welvaart. Hier liggen waardegedreven keuzes onder omdat we als maatschappij in een bepaalde vorm van economie geloven. Die keuzes moeten we expliciet maken. Zo krijg je een economie die niet alleen gedreven wordt door winst, maar ook door andere waarden die we met elkaar belangrijk vinden."

locatie