Tegenlicht Meet Up: Wij zijn het volk

Schuilt er in iedereen een populist?

05 okt.
Datum
5 oktober 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht-meet-up-79

Documentaire

In Duitsland heeft populistisch rechts zich in de vorm van een nieuwe politieke partij, Alternative für Deutschland, definitief gemanifesteerd in de politieke arena. De partij staat in korte tijd op grote winst in de peilingen voor de komende verkiezingen -gesteund door de boze burgers van de actiegroep Pegida. In Nederland heeft de PVV al langere tijd een groot gedeelte van de kiezers naar zich toe weten te trekken. Wat is de aantrekkingskracht van populistisch rechts, wie zijn deze stemmers, waar maken ze zich nou écht zorgen over en worden deze ontevreden burgers eigenlijk wel serieus genoeg genomen?

 

Programma

Tijdens de Tegenlicht Meet Up ‘Wij zijn het volk’ keren we van Duitsland weer terug naar eigen land. Is de ontwikkeling van het populisme in Nederland te vergelijken met dat van onze oosterburen; hoe staat het ervoor met onze kloof tussen elite en volk; welke rol speelt ‘politieke correctheid’ binnen ons debat; hoe groot is de stap naar rechts-populisme eigenlijk; en nemen wij onze ‘boze’ burgers en hun zorgen eigenlijk wel écht serieus (genoeg)?

Hiervoor gaan we in gesprek met Gabriël van den Brink (socioloog, filosoof, historicus, momenteel hoogleraar filosofische bestuurskunde), die in zijn afsheidsrede aan de Universiteit Tilburg betoogt dat de polarisering in de Nederlandse politiek het gevolg is van een morele leegte binnen diezelfde politiek -terwijl de maatschappij voortdurend met morele vraagstukken in aanraking komt. Zoals ook Elmy Everaert en Els Vogel (Eigen Haard), die op dagelijkse voet te maken krijgen met onvrede en spanningen tussen bewoners en vluchtelingen in de wijk: hoe vind je de balans tussen twee verschillende behoeften? Tot slot gaan we met socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen in gesprek over de staat van het politiek debat in ons land, vergelijken we de politieke cultuur in Nederland en Duitsland en gaan we in op de noodzaak om als samenleving beter te leren ruziën.

locatie