Al 15 jaar wakkert het geweld en de onrust door in Afghanistan, ondanks de permanente aanwezigheid van internationale hulpverleners als de Verenigde Naties. Hoe is het leven in Afghanistan, zowel voor een buitenlandse professional als voor de lokale bevolking? Heeft deze buitenlandse hulpverlening in het gebied überhaupt zin? Wat doet het met je als je langdurig onder dergelijke omstandigheden moet werken? En hoe ziet het leven van de Afghanen eruit, die met gevaar voor eigen leven samenwerken met VN-medewerkers in de grootste compound in Kabul?
Tegenlicht Meet Up: Sushi in Kabul
Een inkijkje binnen én buiten de muren van het 'compound bestaan' in Afghanistan.
Programma
Tine Molendijk is Promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze doet interdisciplinair onderzoek naar de morele dimensies van uitzend-gerelateerde problematiek (‘moral injury’) onder Nederlandse (ex-)militairen die uitgezonden zijn geweest naar Bosnië en Afghanistan. ‘Moral injury’ wordt veelal gedefinieerd als de emotionele impact van het zien, begaan of ondergaan van gedrag en gebeurtenissen die conflicteren met de fundamentele morele overtuigingen van een militair. In dit onderzoek richt zij zich specifiek op de manieren waarop moreel gekleurd lijden gevormd wordt door politieke praktijken en publieke debatten rondom militaire interventies.
Ton Koene werkte zestien jaar bij Artsen zonder Grenzen als landencoördinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Soedan, Afghanistan en Oeganda. Hij was verantwoordelijk voor operationele zaken zoals het ontwerp en de uitvoer van grote noodhulpprojecten, onderhandelen met regeringsleiders en rebellen en de dagelijkse veiligheid van zijn teams. Sinds 2006 richt hij zich volledig op de fotojournalistiek. In beide hoedanigheden schreef hij een boek: Overleven op reis (een praktisch handboek voor iedereen die in risicovolle landen reist, werkt en woont) en Afghanistan ongecensureerd (een boek over het leven in Afghanistan voorbij Kamp Holland).