Tegenlicht Meet Up: Still Berning

Wat kunnen Nederlandse politieke verliezers leren van de bottom-up beweging van Bernie Sanders?

08 nov.
Datum
8 november 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/still-berning

Documentaire

Daags voordat Amerika op 8 november naar de stembus gaat laten we de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump even voor wat het is en richten de camera op een kandidaat die officieel al verloren heeft: Bernie Sanders. Zelden in de Amerikaanse politiek was een verlies zo glorieus. De Sanders-campagne schreef geschiedenis door (zonder enige steun van rijke financiers en grote bedrijven) met kleine donaties van burgers bij herhaling meer geld op te halen dan Clinton van grote banken. Historisch was ook de enorme populariteit van Sanders onder jonge Amerikanen als openlijke socialist en hoe ver hij is gekomen met een campagne die niet ging over de persoon, maar over politieke ideeën en fundamentele veranderingen. Bernie’s verlies van Clinton is dan ook allesbehalve een einde, maar juist een begin. VPRO Tegenlicht ging op zoek naar het verhaal achter de schermen over hoe de Sanders-campagne zich omvormt tot een permanente politieke beweging, met een lange termijnvisie die vele verkiezingen vooruitkijkt. Een jonge beweging van de Millenial-generatie die lokaal, digitaal en bottom-up veel meer veranderingskracht heeft dan de oude, vastgeroeste politiek in Washington.

Programma

We dagen jullie uit: kom op de Amerikaanse verkiezingsnacht, 8 november, naar Pakhuis de Zwijger om het níet met elkaar te hebben over de twee Amerikaanse presidentskandidaten waar de rest van de wereld al maanden geobsedeerd door is. Laten we het in plaats daarvan hebben over de beweging die de grootste verliezer van de Amerikaanse verkiezingsstrijd, Bernie Sanders, teweeg heeft gebracht en het belang van dergelijke bewegingen binnen de Nederlandse politieke context.

De Amerikaanse verkiezingsdag wordt toch nog de dag van Bernie Sanders, de grote verliezer van de Amerikaanse verkiezingen. Want Sander’s zijn boodschap staat centraal tijdens de Tegenlicht Meet Up Still Berning: wat kunnen wij in Nederland leren van Sanders’ campagne en de jonge beweging van Millenials die hij wist te mobiliseren? Welke alternatieve vormen van lokale, digitale en bottom-up politiek zijn er in Nederland in opkomst, en waar liggen de mogelijkheden voor democratische vernieuwing? Welke Nederlandse politieke ‘verliezers’ gaan zich de komende jaren gaan (her)definiëren, zodat ze (weer) sterk op hun benen komen te staan? En welke rol kunnen jongere generaties, social media en andere digitale ontwikkelingen hierbij spelen?

Hiervoor gaan we in gesprek met o.a. Frank van Dalen (voorzitter Stichting Politieke Academie, co-auteur Permanent Campagne), over het gebruik van social media binnen het campagne voeren in Nederland. Thomas de Groot (coördinator communicatieteam, Piratenpartij) zal vertellen over alternatieve wegen van campagne financiering en het initiatief People’s Constitution, waarmee middels crowdsourcing een Europese Grondwet wordt opgezet. Met Colette Bos gaan we het hebben over Positief Links, een start-up die linkse mensen en ideeën bottom-up probeert te mobiliseren (zonder partijbelang) en het maatschappelijk debat op een positieve manier probeert te beïnvloeden. Tot slot spreken we met Lars Schotel en Mieke Donders over de Stadsgesprekken van de Gemeente Utrecht, waarbij bewoners, bedrijven en organisaties -op uitnodiging van de Gemeente- aanschuiven voor een gesprek over een specifiek vraagstuk in de stad, zoals de energietransitie of integratie. Een democratisch initiatief dat laatst nog door David van Reybrouck werd geroemd in DWDD.

locatie