Tegenlicht Meet Up: Radicaal in Birmingham

Gaan anti-radicaliseringsprogramma's hun doel voorbij?

14 nov.
Datum
14 november 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht-meet-up-112

Documentaire

De effectiviteit van anti-radicaliseringsprogramma's staat onder druk. Om vroegtijdig informatie uit de gemeenschap te verzamelen wordt niet enkel de politie aangewend, maar ook onderwijzers, sociaal werkers en geestelijke leiders. Dit creëert een klimaat van angst en wantrouwen waardoor het onderling vertrouwen in de gemeenschap erodeert. Ook Amsterdam past dit type beleid toe, maar het is maar de vraag hoe lang dat nog houdbaar is. Is het wel gerechtvaardigd om deze politionele taak over te laten aan gewone burgers? Is radicalisering überhaupt een veiligheidsprobleem? En vanaf wanneer maakt veiligheid plaats voor bewaking?

Programma

De aanpak qua radicalisering en polarisatie in Amsterdam is in crisis. Geruchten over fraude doen de ronde, ambtenaren worden ontslagen en ondertussen verliest de stad haar greep op wat er speelt. Naast het bestuurlijk probleem, plaatst deze crisis ook vraagtekens bij het beleid zelf. Is het überhaupt een goede aanpak om van radicalisering een veiligheidsprobleem te maken? Of moeten we eerder inzetten op emancipatie en sociale ondersteuning?

Wat gaan we doen?

  • We starten de meet up met regisseur Nirit Peled, over haar inspiratie en de punten die ze wil aankaarten met de docu. Wat was haar ervaring met Birmingham?
  • Met zijn onderzoek naar de impact van anti-radicaliseringsprogramma’s vormde Francesco Ragazzi de onmiddellijke aanleiding voor de Tegenlicht documentaire. Met hem duiken we dieper in de materie en maken we de vergelijking tussen Birmingham en Amsterdam.
  • Met journalisten Bas Blokker en Andreas Kouwenhoven gaan we het antiradicaliseringsbeleid van de stad Amsterdam na. Want wat is er precies gebeurd? Hoe kon de aanpak van de gemeente zo aflopen? En wat komt er nu in de plaats?
  • Met Rachida Aziz en Abdou  Bouzerda gaan we verder praten over de wisselwerking van beleid en gemeenschap, de rol van cultuur in het maken van sociale cohesie en de betekenis van radicaal denken. Want wat is eigenlijk ‘radicalisme’? En waarom pakken we het aan als een veiligheidsprobleem?

locatie