Het zijn de nieuwe ogen van de democratie. Organisaties van burgerdetectives, internetspeurders en bloggende specialisten. Ze verzamelen elke dag nieuwe relevante informatie uit alles wat rondgaat op het wereldwijde web en sociale media. Gegevens over geo-locaties, gewelddadigheden, betrokken personen, vernielingen, luchtaanvallen, martelingen, vaarroutes, wapentuig, geraakte doelen en aantallen omgekomen slachtoffers. Door de data van dit veelvoud aan openbaar beschikbaar bewijsmateriaal (open source intelligence) met elkaar in verband te brengen, is het digitale burgerjournalistennetwerk Bellingcat méér te weten gekomen over het neerschieten van vlucht MH17 dan de nationale onderzoekscommissie. En een ‘burger-specialist’ die jarenlang het JSF-dossier volgt weet méér dan het gemiddelde Kamerlid. Digitale technologie verandert de relatie tussen staat en burger. Waar het geloof in politici afneemt, stijgt het vertrouwen in de kracht van burgers.
Tegenlicht Meet Up: Digitale burgerdetectives
Burgerjournalisten zijn de nieuwe ogen van onze democratie.
Programma
Deze Meet Up zoomt in op de rol die burgerjournalisten hebben in het aankaarten van onrecht en het achterhalen van de waarheid. Broodnodig, want in een wereld waar informatie in overvloed aanwezig is, manifesteert zich een intrigerende paradox: welke claim moeten we nou geloven? Is er een onrechtmatig bombardement uitgevoerd? Waren er nu wel of niet burgerslachtoffers? En wie ontloopt er nu echt zijn verantwoordelijkheid in het helpen van bootvluchtelingen? In het overkoepelende politieke spel stellen burgers, met behulp van digitale technologie, een nieuwe macht in, en functioneren zo als waakhonden van onze democratie. Om eindelijk te achterhalen wat waar is en wat niet.
Hoe transformeert digitale technologie de journalistieke wereld? Wat betekenen deze burgerdetectives voor onze democratie? En hoe verhouden overheden zich tot deze nieuwe vorm van digitaal activisme?