Pakhuis de Zwijger: Verbindende vertellers

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending: 'Verbindende vertellers'.

08 nov.
Datum
8 november 2023
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
Meer informatie

over de aflevering

Wat is de zin van het leven? Waarom ben ik hier? In een hevig individualistische samenleving, en zonder het grote verhaal van een kerk dat je begeleidt van wieg tot graf, moeten we veel vragen zelf zien te beantwoorden. Maar hoe? Hoe vind je betekenis in een veranderende wereld? En hoe verbinden we onszelf nu met anderen?

In een tijd waar depressiecijfers stijgen en het aantal online lifecoaches explodeert, worden we gedwongen zelf op zoek te gaan naar richting in ons leven. Maar hoe doe je dat in een steeds individualistischer wordende samenleving? Hoe ontdek je jouw eigen levensverhaal? Wat doe je als dat verhaal zoek lijkt te zijn en hoe verbind je je daarin met anderen?

VPRO Tegenlicht duikt in deze zoektocht naar zingeving met Nederlanders van verschillende generaties die op hun eigen unieke manieren betekenis proberen te vinden in het leven.

programma

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van de aflevering. Dat doen we met:

Halil Özpamuk is freelance regisseur voor onder andere VPRO Tegenlicht, en heeft eerder o.a. de documentaire Mijn stad, mijn hart (2018).

Daarna gaan we in gesprek met experts op het gebied van levensbeschouwelijke verhalen, intergenerationele verhalen en de rol van van het vertellen van verhalen als verbindende kunst. Zijn we nog wel in staat om verhalen te vertellen? Wat vertellen verhalen ons over wie wij zijn? Hoe kunnen we in een wereld van individualisering een nieuw verhaal vinden dat ons richting kan geven? Op welke manier bepalen intergenerationele verhalen onze identiteit als individu, maar ook als collectief?

Deze gesprekken voeren we met:

Manuela Kalsky is theologe en oprichter van het interlevensbeschouwelijke dialoog platform Nieuwwij.nl. Nieuw Wij is een modern online-platform dat culturen, religies, levensbeschouwingen en de individuele burgers met elkaar wil verbinden. Sinds 1 februari 2023 bekleed Kalsky als bijzonder hoogleraar de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties.

Sahand Sahebdivani is verhalenverteller, muzikant en oprichter van het Cultureel centrum Mezrab. Om de Iraanse traditie van zijn ouders om verhalen te vertellen voort te zetten in een bredere context begon hij in 2004 het initiatief Mezrab dat uitgroeide tot cultureel centrum met een multidisciplinair programma vijf dagen per week.

Juliette Dominicus is documentairemaker, editer en researcher. Ze studeerde Liberal Arts and Sciences waarna ze een masteropleiding afrondde in Documentaire en Film. In 2022 maakte zij samen met Sven Peetoom de film Indisch Zwijgen, een documentaire waarin zij drie Indische jongeren van de derde generatie die in hun eigen familiegeschiedenis duiken in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. In hun nieuwe film volgen ze kleinkinderen die nog net voor het te laat is de verhalen van hun Indische grootouders proberen te ontrafelen.

Francine Oomen is schrijfster van de bekende jeugdserie ‘Hoe overleef ik…’, een serie over hoofdpersoon Rosa die allerlei dingen meemaakt waar elke tiener zich in kan herkennen. 10 jaar na haar laatste boek in deze jeugdserie besloot Francine voor haar lezers van toen een grafische roman-serie te schrijven. Afgelopen september kwam haar boek ‘Hoe overleef ik alles wat ik niet vertel’ uit, de eerste oplage verkocht meteen uit. Oomen is gespecialiseerd in de intergenerationele overdracht en maakte in 2021 een documentaire waarin ze haar eigen intergenerationele trauma’s onderzocht.

locatie