Al 15 jaar wakkert het geweld en de onrust door in Afghanistan, ondanks de permanente aanwezigheid van internationale hulpverleners als de Verenigde Naties. Hoe is het leven in Afghanistan, zowel voor een buitenlandse professional als voor de lokale bevolking? Heeft deze buitenlandse hulpverlening in het gebied überhaupt zin? Wat doet het met je als je langdurig onder dergelijke omstandigheden moet werken? En hoe ziet het leven van de Afghanen eruit, die met gevaar voor eigen leven samenwerken met VN-medewerkers in de grootste compound in Kabul?
Den Haag: Sushi in Kabul
Een inkijkje binnen én buiten de muren van het 'compound bestaan' in Afghanistan.
28
mrt.
programma
Vanaf 20.00 uur praten we na over de uitzending met hulpverleners, Afghanen en journalisten. Wat heeft de westerse hulp Afghanistan opgeleverd? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Afghaanse hulpverleners?
Over de sprekers
- Dee Brillenburg Wurth is hoofd van de sectie kinderen en conflict in de Democratische Republiek Congo bij de VN. Zij heeft 2,5 jaar op een internationale compound in Kabul gewoond en gewerkt, waar zij ook hoofd van de sectie kinderen en conflict was.
- Minka Nijhuis is freelance journalist en auteur. Zij werkt al 25 jaar in conflictgebieden en schrijft sinds 2002 regelmatig over en vanuit Afghanistan. Ze doet voornamelijk aan slow journalism, verhalende journalistiek met een lange tijdsspanne.
- Willem van de Put is voormalig directeur van HealthNet TPO, waarmee hij sinds 1994 veel humanitaire hulp heeft geboden in onder andere Afghanistan. Nu werkt hij als onderzoeker bij Fordham University.
- Peter Metselaar trainde voor EUPOL Afghaanse politiemensen en vraagt zichzelf ook af hoeveel van hen nog in leven zijn.