Nederland wil in 2050 van het aardgas af zijn. Maar hoe? Omdat zonne- of windenergie lastig opgeslagen kan worden, lijken dat (nog) geen geschikte alternatieven. Daar kan waterstof bij helpen: een unieke eigenschap van de deeltjes maakt dat waterstof energie kan opslaan en transporteren. En toch: Nederland durft de stap niet te zetten. Het is hoog tijd voor een deltaplan.
Na het vertonen van de VPRO Tegenlichtdocumentaire ‘Deltaplan waterstof’ zal Frank Schaap (Director Business Development & Marketing van het bedrijventerrein Chemelot in Geleen) kort Chemelot introduceren: “Onze visie is om de meest duurzame, competitieve en veilige chemiesite van Europa te worden”. Daarbij gaat hij ook in op het belang van waterstof.”
Daarna krijgt Marc van Doorn het woord. Hij is programma manager waterstof trilateraal (NRW, Vlaanderen en Nederland) van Brightlands Chemelot Campus. Marc gaat in op een aantal waterstof gerelateerde ontwikkelingen die relevant zijn voor de Chemelot-transitie.
Vervolgens gaan we over dit thema met elkaar in gesprek. In ieder geval belooft het een bijzonder interessante kijk te geven in de ‘keuken’ van Limburgs grootste bedrijventerrein.