Hogeschool van Amsterdam: Vrijheidsstrijders

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'Vrijheidsstrijders'

09 mei
Datum
9 mei 2023
Tijd
15:30 - 17:30
Locatie
FLOOR, Wibautstraat 3b
Link
https://www.hva.nl/floor/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2023/4/vrijheidsstrijders.html

over de aflevering

Al sinds Rusland Oekraïne binnenviel, gaat de oorlog over méér dan grondgebied. Het is een aanval op de democratische vrijheid die wij West-Europeanen vanzelfsprekend achten. In Oekraïne en de Baltische staten zijn vrijheidsstrijders niet bereid om dat op te geven aan Poetin. VPRO Tegenlicht onderzoekt: zijn wij óók bereid om te vechten voor onze waarden en idealen?

programma

Het maakt nogal wat uit of je direct aan de grens met Rusland woont of veilig in Amsterdam. Maar in feite vechten wij nu allemaal als Europeanen tegen Poetins agressie. Toch voelt dat anders voor Nederland dan voor Oost-Europa, dat veel dichter tegen het front aan ligt. Op 9 mei – de Dag van Europa – onderzoeken we samen waar jij bereid toe bent om voor te vechten: voor Nederland, Europa, de NAVO? Wat betekent ‘vechten voor de vrijheid’ anno 2023 eigenlijk?  

We kijken eerst de VPRO Tegenlicht-documentaire Vrijheidsstrijders. Deze documentaire focust op Estland, dat enkel door de rivier de Narva gescheiden wordt van Rusland. In de hoofdstad Tallinn steunen de Esten de Oekraïners met voertuigen, uniformen en hulppakketten. Ook wordt in Estland al gezamenlijk getraind door het Estse leger, met Franse, Deense en Britse troepen in een zogenaamd ‘winter camp’. Kunnen we nog spreken van enkel een Russisch-Oekraïens conflict of zijn we dat stadium al voorbij? 

15:15 – 15:30 Inloop
15:30 – 16:30 Documentaire
16:30 – 17:30 Napraten tijdens de meet-up
17:30 – 18:30 Borrel

locatie