Meet Up Nijmegen: Mijn stad is mijn hart

Napraten over Mijn stad is mijn hart.

21 mei
Datum
21 mei 2019
Tijd
19:30 - 22:00
Locatie
Bibliotheek De Mariënburg Nijmegen, Mariënburg 29, Nijmegen
Link
Facebook-event

mijn stad is mijn hart

In de Tegenlicht aflevering 'Mijn stad is mijn hart' staat de superdiversiteit van de stad Rotterdam centraal. Twee derde van de jongeren daar heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Tegelijkertijd is er de dreigende gentrificatie, die als een donkere wolk boven Nederlandse steden hangt.

Stedelijke identificatie is in voor deze jongeren nabijer en daardoor inclusiever. Zij geven de voorkeur aan de dynamische stadscultuur die ruimte biedt voor nieuwe interpretaties van identiteit in de vorm van urban arts, activisme en sport. Vanuit de publieke ruimtes van de grote stad vormt een eigengereide voorhoede van cultuurmakers een groot deel van de identiteit van de hedendaagse grote stad. Met een zelfbewuste houding die soms schuurt met de perceptie van de ‘oude’ Nederlander in voorheen volledig witte wijken.

Hoe gaan de jonge zogenoemde bi-culturelen daarmee om? Voelen zij zich thuis of is de afstand met de Nederlanders groot? En hoe gaan de bi-culturele jongeren om met de verdringing op de huizenmarkt en de komst van hippe horecagelegenheden?

Tijdens de avond zoomen we in op de de Nijmeegse situatie. In Nijmegen heeft een kwart van de inwoners een niet-Nederlandse achtergrond. Spelen hier dezelfde vragen?

programma

De avond start met de documentaire 'Mijn stad is mijn hart' om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Gesprek met deskundige gasten en publiek start vanaf 20.30 uur, inloop hier vanaf 20.15 uur.

Onze inspirerende gasten: 

-Amal Karam, voormalig Nijmeegs stadsdichter. Ze groeide op in Beiroet, werkte ze als journalist, was politiek actief en schreef gedichten en verhalen. 

-Saïd Achouitar, eigenaar van FC Social Work en bedenker van Futsal Chabbab, een project waarbij jongeren wekelijks kunnen zaalvoetballen. Nijmegenaar van het Jaar 2008. 

- Fatma Ali, uit Somaliland, eigenaar van Bureau Araweelo voor multiculturele trainingen en advies. 



Wees van harte welkom en kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten! De toegang is gratis.

locatie