Toen in 2006 de nieuwe zorgverzekeringswet ingevoerd werd, werd met veel trots aangekondigd dat het nu allemaal echt een stuk efficiënter zou verlopen.
Maar is het daar ondertussen niet in doorgeschoten? Heeft de focus op het financiële systeem de overhand gekregen?
Want als deze pandemie ons iets duidelijk gemaakt heeft, dan is het wel dat ons zorgsysteem op springen staat. Al jaren komen er signalen uit de ziekenhuizen dat het systeem niet deugt.
Niet alleen de hoge bezettingsgraad van de ziekenhuizen blijkt al een hele tijd een probleem, de werkdruk en bureaucratie voor zorgmedewerkers zorgt al een tijd voor het steeds uitvallen van juist die krachten die nodig zijn.
Kan de corona pandemie een echt kantelmoment worden en zal zich dus ook in de zorg een ’nieuw normaal” aankondigen?
In deze urgente Tegenlicht Meet Up gaan we samen kijken naar nieuwe mogelijkheden om de Nederlandse zorg efficiënt en menselijk te maken voor iedereen.
Welke aanpak is er nodig (en mogelijk!) om de zorg en het daarbij horende systeem structureel te verbeteren, voor de patiënt, voor de zorgmedewerkers, maar zeker ook voor het toekomstig zorgpersoneel?
Kunnen we voorbij gaan aan de door overheid en zorgverzekering gecreëerde competitie tussen de ziekenhuizen? Is er ruimte voor een gezamenlijke, regionale aanpak? Waarbij het weer draait om de kwaliteit en de menselijkheid in de zorg?
En wat moet er veranderen in het studiecurriculum om de dokters en verplegers van de toekomst gemotiveerd te houden?
Redacteuren: Eva Asselbergh & Suzan van de Waal