Naar aanleiding van de mooie en ontroerende VPRO Tegenlicht uitzending ‘Gewoon gek’ van 1 maart jl. organiseert de Pletterij i.s.m. Het Dolhuys Museum van de Geest op 7 oktober a.s. een debat over psychische diversiteit, normalisering van het abnormale, en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg.
In Nederland wachten maar liefst 90.000 mensen op psychische hulp. Moet er daarom niet acuut iets veranderen? En zo ja: hoe? Wat is de grens tussen normaal en abnormaal? Onze maatschappij en de gezondheidszorg is nog slecht uitgerust om mensen die te maken hebben met ontregeling, zoals patiënten met ADHD, burn-out, autisme, fobieën, bipolaire stoornis en borderline, te begrijpen. De diagnose bepaalt nog vaak de behandeling. We zien hen als een uitzondering, en niet als een variatie. Hoe gaan wij om met de concepten gek en normaal? En wat schieten we op met al die labels? Hoe kan het beter in de toekomst? En is dit een taak die alleen bij de zorgverleners van de GGZ ligt, of bij ons allemaal – de samenleving als geheel?
GGZ-pioniers die het afwijkende omarmen en de psychische diversiteit van de mens vieren willen radicale vernieuwing in de zorg. Jij ook?