Groningen: Dwarse scheepsbouwers en de technische maakindustrie

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Dwarse scheepsbouwers

29 mei
Datum
29 mei 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Hotel Faber 123 Meint Veningastraat Grote Zaal 9601 KE Hoogezand
Link
Meer informatie

over de aflevering

Ooit maakten we alles in Europa, maar na decennia van globalisering en internationale competitie zijn er veel industrieën verdwenen. Want waarom dingen hier maken als het ergens anders op de wereld goedkoper kan? Toch houdt de Nederlandse scheepsbouwer Royal Bodewes al meer dan tweehonderd jaar het hoofd boven water. Hoe doen ze dat? En hoe zien ze de toekomst van de maakindustrie?

programma

Agenda

Diner vooraf mogelijk!   (17:00 - 18:30)

Vanaf 17 uur bent u bij hotel Faber welkom voor het Boot-Water-Boem diner-arrangement, speciaal voor deze Meet Up. Het diner is voor eigen rekening, kosten €24,57 pp. Reserveren is noodzakelijk via hotel Faber: 0598 393 336 of info@hotelfaber.nl. Boot-Water-Boem bestaat uit een amuse van het huis en keuze uit vlees (biefstuk medaillons met cognac roomsaus, gebakken aardappelen, frites , groenten en rauwkost), vis (verse filet van de afslag, gebakken aardappelen, frites, groenten en rauwkost) of vegetarisch (gnocchi met groenten, kruidensaus en rauwkost).

Inloop Meet Up  19:00 - 21:30

In gesprek over de toekomst van de technische maaksector in de regio 

Nienke Bodewes (projectmanager Bodewes) 

Marijn Molema (o.a. hoogleraar Regionale Vitaliteit) 

Jakob Klompien (kwartiermaker Nij Begun) 

Kees Brouwer (documentairemaker VPRO) 

Aan de hand van fragmenten uit Dwarse Scheepsbouwers gaan we in gesprek met elkaar en met Nienke Bodewes, Kees Brouwer, Marijn Molema en Jakob Klompien over vragen en onderwerpen die van essentieel belang zijn voor de toekomst van de technische maakindustrie in de regio. 1. De kracht en lessen van het familiebedrijf Bodewes. 2. Hoe komen we aan meer vakkundig personeel uit de regio? Of is dat een fata morgana en moeten we bijna volledig blijven varen op vaklui van elders? 3. Hoe versterken we elkaar en daarmee de sector? Met tot slot de centrale vraag van de avond: hoe krijgen we de wind in de zeilen van de regionale technische maakindustrie?
Minder weergeven

Nazit (naar wens) 21:30 - 22:00
 

Over dit evenement 

Met veel plezier nodigen wij u uit voor onze tweede Meet Up a.s. woensdag over de VPRO Tegenlicht uitzending Dwarse Scheepsbouwers. Met deze keer als thema een ontwikkeling die vaart maakt: een steviger basis en toekomst voor de scheepsbouw en de technische maaksector in de regio. Maar liefst vier gastsprekers zullen u prikkelen tot nieuwe inzichten en mooie gesprekken: Nienke Bodewes (Bodewes), Kees Brouwer (VPRO), Marijn Molema (RUG) en Jakob Klompien (Nij Begun)!

Dwarse Scheepsbouwers is een prachtig en indringend portret van het Hoogezandster familiebedrijf Royal Bodewes, dat al 200 jaar in weer en wind stand houdt, óók tegen de moordende internationale concurrentie. Het reilen en zeilen van Bodewes vormt deze avond onze rode draad. Wij verzoeken u daarom zélf de Tegenlichtuitzending Dwarse Scheepsbouwers (terug) te kijken. Op deze pagina vindt u én de uitzending én boeiende achtergrondinformatie: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2024-2025/dwarse-scheepsbouwers.html

Genodigden voor deze Meet Up zijn bedrijven en toeleveranciers uit de Groninger technische maaksector, partners zoals onderwijsinstellingen, arbeidssector, politiek en overheid, én ‘last but not least’ andere geïnteresseerden in deze historische industrietak waar we als noorderlingen bijzonder trots op mogen zijn.

De centrale vraag tijdens de avond is:

Hoe krijgen we de wind in de zeilen van de regionale technische maakindustrie?

We beginnen de avond met een gesprek over de kracht van het familiebedrijf Bodewes met Nienke Bodewes, projectleider bij Bodewes, en Kees Brouwer, maker van de documentaire Dwarse Scheepsbouwers.

Aan de hand van ervaringen van diverse mensen in de zaal belichten we vervolgens de vraag: vaklui van eigen grond, een fata morgana of stip aan de horizon? Vakmensen voor de technische maakindustrie zijn spaarzaam in eigen land. Bodewes is enorm afhankelijk van vaklieden uit landen als Litouwen, India en Oekraïne. Waarom lukt het ons maar niet om meer jongeren én ouderen enthousiast te krijgen voor de techniek? Is dat tij te keren, of is dat een illusie? Of is er hoop?

Marijn Molema, o.a. bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit & Dynamiek aan de RUG, neemt ons daarna mee naar de vraag hoe we elkaar en daarmee de sector kunnen versterken: alle hens aan dek voor de technische maakindustrie; wie vaart er mee? Want of je nou op zee onderweg bent, of op land een schip bouwt: de technische maaksector drijft op teamwerk. Wie een sector wil versterken moét op meerdere terreinen samenwerken. Om te beginnen regionaal. Tegelijkertijd is er die moordende concurrentie. Waar liggen kansen? En hoe organiseer je die als tijd (veel) geld is en menskracht schaars?

Met de verhalen rond deze vragen op zak gaan we tot slot met elkaar én met Jakob Klompien, in gesprek over de centrale vraag van de avond: hoe krijgen we de wind in de zeilen van de regionale technische maakindustrie? Jakob Klompien is sinds april kwartiermaker van Nij Begun, de Groninger economische agenda voor de komende dertig jaar.

Rond half 10 sluiten we de avond af met een nazit naar wens.

Wilt u meepraten over een hoopvolle toekomst voor de regionale technische maakindustrie? Reserveer dan hier uw gratis plaats. De Meet Up is bij Hotel Faber, een oud familiebedrijf in Hoogezand. Als u al hebt gereserveerd en toch niet kunt komen, dan horen we dat graag zsm via een mail naar tegenlicht050@gmail.com

Voorafgaand aan de Meet Up kunt u op eigen kosten dineren bij Hotel Faber. Reserveren is noodzakelijk! Zie voor meer informatie het programma hierna.

Wij organiseren de gratis toegankelijke Tegenlicht Meet Ups als vrijwilligers, in warm contact met de publieke omroep VPRO. Een vrije - cash - gift na afloop van deze Meet Up waarderen we zeer. Uw consumpties zijn voor eigen rekening.

Wij hopen u 29 mei te mogen ontvangen!

 

 

locatie