De revolutie van urban farming komt er aan. Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en verspreid gif door het ecosysteem. Toch moeten er in 2040 wel 9 miljard (!) aardbewoners gevoed worden, waarvan de meesten in grote steden. Dat kan alleen duurzaam met voedselproductie dicht bij die steden. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.
De ontwikkelingen gaan snel! Lokale stadslandbouw is al jaren in opmars maar krijgt nu een hyper-efficiënte variant met voedselflats. In Amsterdam is ‘GrowX’ gestart, in Den Haag ‘The New Farm’. In Den Bosch kennen we al enkele jaren het innovatieve groeiende PlantLab, dat onderzoek doet naar de meest efficiënte toepassingen van indoor farming, Het sterk agrarische Brabant maar ook Nederland als de tweede voedsel-exporteur ter wereld, kunnen er niet omheen. Wat gaan deze ontwikkelingen voor ons betekenen? Welke duurzaamheidswinst kunnen we boeken en zullen de traditionele boeren deze veranderingen zomaar over zich heen laten komen? En wordt het stadslandbouw, of urban farming?