Den Bosch: Stem van de Natuur

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Stem van de Natuur'

11 mei
Datum
11 mei 2023
Tijd
19:00 - 21:45
Locatie
HUIS73, HINTHAMERSTRAAT 72-74, 5211 MR ‘S-HERTOGENBOSCH
Link
Meer informatie

over de aflevering

Kraaien lossen puzzels op. Bijen vertonen spelgedrag. Walvissen hebben een complexe taal. We doen de ene na de andere verbijsterende ontdekking over dieren. Maar tegelijkertijd holt de biodiversiteit in onze vervuilde ecosystemen hard achteruit. In Nederland staat bijna de helft van alle soorten onder druk. Als we zo doorgaan, leven de enige dieren op aarde straks in varkens- en kippenstallen. Hoe stoppen we die achteruitgang? Hoe brengen we de wilde dieren terug? En hoe zorgen we dat dieren een goed leven kunnen leiden? Tegenlicht luistert de hele maand april naar de natuur en schijnt haar licht op wetenschappers die met kunstmatige intelligentie dierentalen proberen te ontcijferen, ethici die dierenleed in kaart proberen te brengen, juristen die ecosystemen tot rechtspersonen willen maken en architecten die ontwerpen voor dieren. Waarom naar Mars als er op aarde nog zoveel meer intelligent leven te ontdekken is?

programma

Gasten:

DAN STOWELL (Tilburg University, Naturalis, JADS) werkt op het snijvlak van AI en Biodiversiteit: hij onderzoekt onder andere vogelgeluiden met behulp van kunstmatige intelligentie, op zoek naar vogeltaal! Wat valt er allemaal te leren over dieren met nieuwe technieken? En welke consequenties heeft dat? 

BERNICE BOVENKERK is universitair hoofddocent filosofie aan Wageningen University & Research. Haar expertises zijn dierethiek en milieufilosofie. Op dit moment doet ze onderzoek naar dierlijk actorschap, de morele status van ‘grensgevallen’ zoals vissen en insecten, de omgang met dieren in het wild en de ethiek van dierlijke biotechnologie. Wat betekent het voor onze omgang met dieren als we ze als zelfstandig handelende wezens erkennen?

SOPHIA DE VRIES is jurist en filosoof en legt zich toe op de vraag hoe we de natuur het beste kunnen beschermen vanuit het recht. Ze onderzoekt als promovendus (RU) drie natuurbescherming-ontwikkelingen in het recht en hoe deze elkaar versterken of tegenwerken: 1. strafbaarstelling van ecocide 2. het toekennen van rechten aan de natuur. 3 het mensenrecht op een veilige, schone, gezonde en duurzame leefomgeving. Wij vragen ons af: hoe gaan nieuwe inzichten over dieren het beschermen van natuur veranderen? 

Programma:

19.00 – Start Inloop
19.30 – Bekijken VPRO Tegenlicht aflevering
20.30 – Start gesprek met gasten
+/- 21.45 – Einde programma

locatie