Diversiteit is een realiteit die soms schuurt in de samenleving. Waar de één een kleurrijke samenleving vanzelfsprekend vindt, houdt een ander vast aan eigen tradities en cultuur en het soms onbewust anders bekijken van mensen met een andere afkomst, seksuele voorkeur, geslacht of religie. Ook de verdeling van vrouwen en mannen op topposities is een terugkerend thema, net als mensen met een migratieachtergrond op deze posities. Los van het bestempelen van vooroordelen als discriminatie of racisme, brengt ieder debat over gelijkheid emoties met zich mee.
In de VPRO Tegenlichtuitzending ‘De post-racistische planeet’ van 4 oktober 2020, wordt het bereiken van een ideaalbeeld van vanzelfsprekende gelijkheid in een diverse wereld belicht van verschillende kanten. De vraag die daarbij centraal staat, is: “Is gelijkheid voor iedereen een utopie?”
De uitzending kijkt onder anderen mee in het gezin van programmamaker Ikenna Azuike, samen met zijn vrouw Mette in de opvoeding van hun kinderen worstelt met het wel of niet bespreekbaar maken van racisme. Er wordt op individueel niveau gekeken naar wat discriminatie met een mens doet, maar ook wat het doet voor omstanders, die niet zelf onderdeel zijn van uitsluiting of beoordeling, omdat ze tot een normgroep behoren.