Kom naar de Meet Up!
Meld je hier aan voor de Meet Up Apeldoorn 'Mobiliteit van morgen'.
Hoe verplaatsen wij ons over tien, vijftien, twintig jaar? Welke technologieën en innovaties zullen ons dan ten dienste staan? En als we opwarming en CO2-uitstoot willen minimaliseren, hoe zouden onze vervoerswensen dan het best vervuld kunnen worden? In de VPRO Tegenlicht documentaire Mobiliteit van morgen (uitzending 20 juni 2022, 22.15 uur NPO2) nemen toekomstdenkers Maarten Steinbuch en Carlo van de Weijer innovaties onder de loep die mobiliteit voor het jaar 2040 duurzaam en toekomstbestendig kunnen maken.
‘Maak voertuigen slim, niet de infrastructuur’. ‘Geef de fiets de ruimte!’. ‘Nieuwe infrastructuur is eigenlijk helemáál niet meer nodig’. ‘Het nieuwe vliegen is eigenlijk de meest toekomstbestendige manier van personenvervoer’.
Maar wat zijn de consequenties van duurzame mobiliteit in 2040 voor de Apeldoorners van nu?
We gaan o.a. in gesprek met:
- Maurits van der Heijde, klimaatpsycholoog. Om iets tegen de klimaatverandering te doen, zullen mensen zichzelf en hun spullen op een andere manier moeten verplaatsen. Dat vraagt om een revolutie in een wereld waar het auto-denken en de ik-wil-goedkoop-vliegen-wens diepgeworteld zijn. Gedragsverandering is het vakgebied van de psycholoog. Hoe krijgen we Apeldoorners duurzaam mobiel?
- Hans De Neve, oprichter en CEO van Carbyon. Deze startup haalt broeikasgas uit de lucht om er samen met groene waterstof elke denkbare brandstof of chemische stof van te maken, waar nu nog fossiele olie en gas voor nodig zijn. Is dit gebakken lucht? Hans vertelt over de haalbaarheid en de opschaling om zijn doel te bereiken: stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen.
- Chris Rijff, CEO en hoofdontwerper bij Cormorant SEAplanes. De Cormorant is een volledig elektrisch vliegtuig en kan een piloot en zes passagiers en/of vracht vervoeren. Een vliegende Tesla, als het ware. Het vliegtuig is nog in ontwikkeling. Chris vertelt wat nodig is aan motoren, batterijen en software om geen enkele concessie te doen aan veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie. Wat is de beste aanvliegroute voor elektrisch vliegen? En hoe ziet de reis van start-up naar scale-up eruit?
Rob van Hattum is de maker van het VPRO Tegenlicht programma Mobiliteit van Morgen en zal aan de hand van fragmenten een toelichting geven op de do’s en don’ts ten aanzien van duurzame mobiliteit voor de inwoners van Apeldoorn. De Meetup wordt gehouden in Wittenborg University - Gebouw Spoorstraat en staat onder leiding van Anne-Marit Helmink.