De kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk. Ouders lijken steeds vaker te zoeken naar oplossingen buiten het reguliere onderwijs om en de behoefte aan bijles en huiswerkbegeleiding is inmiddels groter dan ooit. Het aantal bedrijven en instituten dat zulk aanvullend onderwijs aanbiedt is met 61 procent gegroeid. In twee jaar tijd is het aantal particuliere basisscholen en middelbare scholen zelfs verdubbeld. Ouders lijken op zoek naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan hun kinderen.
Waar komt die enorme vraag vandaan? Zijn we elkaar massaal gek aan het maken? Zetten we onze kinderen steeds harder onder druk om te presteren in een steeds competitievere maatschappij? Of schiet het onderwijs simpelweg tekort en zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat we zo massaal bijles buiten het reguliere onderwijs om in moeten kopen? Schept dit een nieuwe kloof, en grotere kansenongelijkheid in de samenleving? En welke precaire rol spelen de Apeldoornse schoolbesturen hierin?
VPRO Tegenlicht gaat in haar aflevering Nederland bij de les met ouders, onderwijsexperts en activisten op zoek naar een mogelijke toekomst voor ons onderwijs. De uitzending is op zondag 8 september om 22.05 uur, VPRO, NPO 2 en vanaf die datum ook online terug te zien bij NPO Start)