Apeldoorn: Nederland bij de les

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Nederland bij de les'.

02 okt.
Datum
2 oktober 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Altioszaal, Theater & Concert Orpheus
Link
Meer informatie

over de aflevering

De kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk. Ouders lijken steeds vaker te zoeken naar oplossingen buiten het reguliere onderwijs om en de behoefte aan bijles en huiswerkbegeleiding is inmiddels groter dan ooit. Het aantal bedrijven en instituten dat zulk aanvullend onderwijs aanbiedt is met 61 procent gegroeid. In twee jaar tijd is het aantal particuliere basisscholen en middelbare scholen zelfs verdubbeld. Ouders lijken op zoek naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan hun kinderen.

Waar komt die enorme vraag vandaan? Zijn we elkaar massaal gek aan het maken? Zetten we onze kinderen steeds harder onder druk om te presteren in een steeds competitievere maatschappij? Of schiet het onderwijs simpelweg tekort en zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat we zo massaal bijles buiten het reguliere onderwijs om in moeten kopen? Schept dit een nieuwe kloof, en grotere kansenongelijkheid in de samenleving? En welke precaire rol spelen de Apeldoornse schoolbesturen hierin?

VPRO Tegenlicht gaat in haar aflevering Nederland bij de les met ouders, onderwijsexperts en activisten op zoek naar een mogelijke toekomst voor ons onderwijs. De uitzending is op zondag 8 september om 22.05 uur, VPRO, NPO 2 en vanaf die datum ook online terug te zien bij NPO Start)

 

programma

Gasten:

Marjolein Moorman is wethouder onderwijs, armoede en inburgering in de Gemeente Amsterdam en maakt zich hard voor goed onderwijs voor kinderen die dat het hardste nodig hebben. Ze wil voorkomen dat armoede, schulden, laaggeletterdheid en beperkte kennis van de Nederlandse taal, mensen op achterstand zet. Kansengelijkheid is voor haar de belangrijkste drijfveer om politiek actief te zijn.

Lobke Vlaming is directeur van Ouders & Onderwijs, een adviespunt voor ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. De organisatie spreekt wekelijks honderden ouders die vragen hebben over het onderwijs. Namens ouders is Vlaming gesprekspartner voor de overheid en de onderwijssector. Thema's als passend onderwijs, het leerlingenvervoer en kansengelijkheid spelen belangrijke rollen in haar dagelijkse gesprekken.

Piet van der Ploeg is lector Pedagogiek en Ethiek aan de University of Applied Sciences en Hoofddocent Onderwijsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Piet is lid van Het RED-Team Onderwijs.

En een voordracht van: Spoken Brothers! Met hun unieke spoken word performances belichten de Apeldoornse broers Ferrucci en Chefrany Laitenu emoties, gevoelens en gedachten, die anders onuitgesproken zouden blijven. Woorden die zij op papier zetten en uitspreken, onthullen vaak onbekende gedachten en gevoelens. Spoken Brothers nodigen het publiek uit om stil te staan bij een onderwerp en te voelen wat het voor hen betekent.

De avond staat onder leiding van moderator Nicole Plas.

Programma

19.00 uur - Inloop met koffie of thee

19.30 uur - Start van de Meet Up - Sprekers

20.30 uur - Korte pauze

20.45 uur - Sprekers, discussie, dialoog

21.30 uur - Afsluiting en nazit 

Voor wie dat nodig is, zijn er op aanvraag gratis kaartjes beschikbaar! Je kunt ook reserveren door een mail te sturen aan benbuitenhuis@icloud.com.

 

locatie