Kan een nieuwe manier van onderzoek doen het vertrouwen in de journalistiek herstellen? New York Times-journalist en tweevoudig Pulitzer-prijswinnaar Christiaan Triebert gelooft van wel.
Kunnen traditionele media en burgerjournalisten elkaar aanvullen? Beide hebben unieke perspectieven en vaardigheden. Traditionele media hebben vaak toegang tot meer middelen en informatiebronnen. Terwijl burgerjournalisten vaak dicht bij de gebeurtenissen staan en een persoonlijker perspectief bieden.
De media liggen steeds vaker onder vuur. Vertrouwen is een belangrijk aspect van het werk, zowel voor de traditionele media als voor de burgerjournalisten. Zonder vertrouwen zullen mensen hun berichten en verhalen niet geloven en zal hun werk minder effectief zijn. Welke middelen kunnen we hierbij inzetten? Kan een nieuwe manier van onderzoek doen het vertrouwen in de journalistiek herstellen? New York Times-journalist en tweevoudig Pulitzer-prijswinnaar Christiaan Triebert gelooft van wel.
We spreken erover met de gasten en met jou als publiek. We kijken de uitzending terug vanaf 19.00 uur voor wie dat wilt. Om 20.00 uur begint het gesprek met de gasten en discussie.
Over Christiaan Triebert
Christiaan Triebert maakte eerder naam als een van de leden van onderzoekscollectief Bellingcat en is een specialist in OSINT: Open Source Intelligence. Een vorm van journalistiek die gebruik maakt van informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen – vaak letterlijk van het internet geplukt.
Sprekers
- Alex Engbers, raadslid gemeenteraad Amersfoort (CDA), publicist, journalist
- Michel Simons is voorzitter van de Stichting Mediafonds Provincie Utrecht, voorgedragen door de Nederlandse Lokale Publieke Omroep.
- Ida Bromberg, Journalist, tekstschrijver, publiciteit & communicatie, raadslid Groen Links Amersfoort, portefeuilles oa cultuur, groen en economie
- Chantal van der Leest; gedragspsycholoog