Het World Wide Web bestaat 35 jaar en je kunt wel zeggen: het heeft een midlifecrisis. Wat begon als dé hoopvolle nieuwe technologie die het voor iedereen mogelijk maakte om te creëren, te delen en te verdiepen, is 35 jaar later een kapitalistisch en haat verspreidend netwerk van shopping malls en desinformatie, bestierd door een handjevol grote techbedrijven die vooral winst willen maken en weinig op hebben met vrijheid en democratie. Welkom in de wereld van ‘het internet’. Error 404: Humanity Not Found.
Er gaan wereldwijd steeds meer geluiden op - opvallend genoeg bij veel jongeren - om het monopolie van Big Tech te breken en weer een internet te creëren dat van en voor iedereen is. Een digitale ruimte waar we zelf invloed op hebben, waar we zelf bepalen wat we zien en wat we doen. Onlangs nog stelde secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres: “Algorithms Should Not Control What People See.” Maar is dat niet makkelijker gezegd dan gedaan? Big Tech is extreem rijk en machtig - en nu krijgt de machtigste daarvan - Elon Musk, eigenaar van X - zelfs een plek in de Amerikaanse politiek. Hoe heeft het zover kunnen komen? En hoe kunnen we daar nog tegenop?
Tegenlicht onderzoekt in deze aflevering de toekomst van het internet. En met ‘het internet’ bedoelen we ‘de digitale ruimte’ die het World Wide Web voortbracht en die nu ons leven zo goed als bepaalt. Zoekmachines, mail, social media, mobiele telefoons, apps, alle digitale systemen, augmented reality, artificial intelligence - alles. Zonder het internet werkt niks. Liggen ziekenhuizen plat, kan er niet meer gereisd worden, zijn banken (en dus je rekeningen) onbereikbaar en verlies je contact met alles en iedereen om je heen. Internet is ons leven, en tegelijkertijd maken we ons er nooit druk over.