Amersfoort: Bouwen met de boer

Praat mee over de Tegenlicht: 'Bouwen met de boer'.

27 nov.
Datum
27 november 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Bibliotheek het Eemhuis, Eemplein 71, 3812 EA Amersfoort
Link
Meer informatie

over de aflevering

Over 6 jaar moet 30% van de huizen voor 30% bestaan uit bio-based bouwmaterialen. Dat is het streven van de Rijksoverheid. Nu is het aandeel bio-based nog maar 2-3%. Genoeg te doen dus. In ‘Bouwen met de boer’ volgt Tegenlicht pioniers die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw en zo onderdeel zijn van de materialentransitie - zodat er in de toekomst minder vervuilend beton en staal wordt gebruikt.

Die materialentransitie biedt nieuw perspectief voor boeren en bouwers, en levert ook nog eens natuurherstel op en een gezonder leefklimaat. Is het te mooi om waar te zijn? Niet als het aan deze en pioniers ligt.

Bijvoorbeeld Luc en Wout de Wit, die zichzelf Bouwboeren noemen. Ze telen in Utrecht verschillende ‘bouwgewassen’ zoals hennep, waarmee ze bio-based tiny houses gaan bouwen. De Drentse boer Koos Vos heeft noodgedwongen al zijn koeien weggedaan, maar kan door het telen van olifants- en mammoetgras zijn vak weer met plezier uitoefenen.

De grassen van boer Koos kunnen gebruikt worden als isolatiemateriaal voor de bouw. Zo kunnen er in heel Nederland bio-based bouwmaterialen van natuurlijke oorsprong worden geteeld. Afhankelijk van de bodem gaat het bijvoorbeeld om: stro, lisdodde, vezelhennep en bamboe.

Bio-based bouwen is nog geen grootschalig Nederlands fenomeen. Julia Watson is een internationaal gerenommeerde landschapsarchitect die wereldwijd pleit voor een betere balans tussen landbouw, natuur en woningbouw. In de bossen ten Noorden van New York toont ze een fascinerend voorbeeld van natuurbouw die nog veel verder gaat: the Fab Tree Hab, een experimenteel paviljoen waar mensen, dieren en planten zullen gaan samenwonen en dat gedeeltelijk wordt gebouwd door... wilgen!

 

programma

Sprekers:

Bob Elzen is directeur van Treetek, een onderneming die bijdraagt aan betaalbare, slimme en snelle houtbouw op een vernieuwende en schone wijze. In Amersfoort is Treetek betrokken geweest bij het project Hof van Duurzaamheid op de grens van Kattenbroek en Nieuwland en nu nog bij het project Common Woods aan de Leusderweg.

Nelly Swijnenburg is programmamanager Circulariteit bij de gemeente Amersfoort en al lange tijd betrokken bij projecten die duurzaam bouwen stimuleren.

Praat mee

We spreken hierover met de gasten en met jou als publiek. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de discussie en hun ideeën en gedachten te delen. We kijken de (verkorte) uitzending terug vanaf 19.30 uur voor wie dat wil. Om 20.00 uur begint het gesprek. Als je de uitzending niet wil terugkijken, kun je om 20.00 uur aansluiten.

 

locatie