Het World Wide Web, ooit symbool van hoop en vrijheid, is 35 jaar later uitgegroeid tot een web van commerciële belangen, afhankelijkheid en desinformatie. Een aantal grote techbedrijven bepaalt wat we zien en doen, terwijl democratie en autonomie onder druk staan. VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe het zo ver heeft kunnen komen én hoe we het internet weer van iedereen kunnen maken.
Alkmaar: Error 404: het internet in de crisis
Praat mee over de Tegenlicht-aflevering Error 404: het internet in de crisis.
programma
Praat mee over de Tegenlicht-aflevering: 'Error 404: het internet in crisis'.
Het World Wide Web bestaat 30 jaar, en je kunt wel zeggen: het heeft een quarterlife crisis. Wat ooit begon als een hoopvolle technologie die ons in staat stelde om te creëren, te delen en te verdiepen, is veranderd in een kapitalistisch netwerk vol shopping malls en desinformatie. Bestuurd door een handjevol tech-giganten die vooral winst willen maken en weinig oog hebben voor vrijheid of democratie. Welkom in de wereld van ‘het internet’.
Tegenlicht maakte een aflevering, Error 404: het internet in crisis, over de staat van het internet, en dan met name de rol van social media - voor de meeste gebruikers ‘het internet’. Er gaan steeds meer geluiden, vooral onder jongeren, op om het monopolie van big Tech te breken en een digitale ruimte te creëren waar we zelf bepalen wat we zien, wat we doen en welke invloed we hebben.
Meet-up bij Betty Blocks
Op 10 april kun je hierover meepraten tijdens onze Tegenlicht Meet-up, van 19.30-21.30 uur bij Betty Blocks. Wat misschien niet iedereen weet: Alkmaar heeft een grote technologiesector en is daarmee een serieuze partij in het realiseren van ‘digitale autonomie’.
Tijdens de meet-up onderzoeken we met verschillende sprekers hoe het zover heeft kunnen komen. Hoe is het mogelijk dat een paar techbedrijven het internet, ons dagelijks leven, zo in handen hebben? En wat kunnen we doen om het tij te keren? Meer wetgeving en Europese, lokale technologie? Deze sessie is er voor mensen die een stap willen zetten richting socialere technologie, en is onderdeel van #MakeSocialsSocialAgain. De meet-up bevat ook een workshop van Public Spaces waarin je leert hoe je je telefoon ‘big tech vrij’ kunt maken.
Meer over Betty Blocks: https://www.bettyblocks.com
Met:
Lotje Beek, beleidsadviseur bij Bits of Freedom
Chris Obdam, CEO bij Betty Blocks
Chris Vijn, journalist en één van de makers van de Tegenlicht-aflevering
Bjorn Wijers, techspecialist bij Public Spaces
Moderator: Rosanne Schot
Toegang is gratis
Deze Meet Up is bij Betty Blocks
Pettemerstraat 7
1823 CW Alkmaar