Over zes jaar moet dertig procent van de huizen voor dertig procent bestaan uit biobased bouwmaterialen. Dat is althans het ambitieuze streven van de Rijksoverheid. Nu is het aandeel biobased nog 2-3%. Genoeg te doen dus.
In ‘Bouwen met de boer’ volgt Tegenlicht pioniers die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw en zo onderdeel zijn van de materialentransitie - zodat er in de toekomst minder vervuilend beton en staal wordt gebruikt.
Die materialentransitie biedt nieuw perspectief voor boeren en bouwers, en levert ook nog eens natuurherstel op en een gezonder leefklimaat. Is het te mooi om waar te zijn? Niet als het aan deze en pioniers ligt.
Bijvoorbeeld Luc en Wout de Wit, die zichzelf Bouwboeren noemen. Ze telen in Utrecht verschillende ‘bouwgewassen’ zoals hennep, waarmee ze biobased tiny houses gaan bouwen. De Drentse boer Koos Vos heeft noodgedwongen al zijn koeien weggedaan, maar kan door het telen van olifants- en mammoetgras zijn vak weer met plezier uitoefenen.
De grassen van boer Koos kunnen gebruikt worden als isolatiemateriaal voor de bouw. Zo kunnen er in heel Nederland biobased bouwmaterialen van natuurlijke oorsprong worden geteeld. Afhankelijk van de bodem gaat het bijvoorbeeld om: stro, lisdodde, vezelhennep en bamboe.
Biobased bouwen is nog geen grootschalig Nederlands fenomeen. Julia Watson is een internationaal gerenommeerde landschapsarchitect die wereldwijd pleit voor een betere balans tussen landbouw, natuur en woningbouw. In de bossen ten Noorden van New York toont ze een fascinerend voorbeeld van natuurbouw die nog veel verder gaat: the Fab Tree Hab, een experimenteel paviljoen waar mensen, dieren en planten zullen gaan samenwonen en dat gedeeltelijk wordt gebouwd door... wilgen!
Doorn: Bouwen met de boer
Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Bouwen met de Boer'.
programma
Praat en denk mee
Tijdens Meet Up op Landgoed Zonheuvel praten we verder, en trekken we het onderwerp breder.
We starten de avond om 19.00 uur en bekijken samen een ingekorte versie van deze Tegenlicht-uitzending. En, bijzonder, we krijgen een rondleiding door een biobased huis dat grenst aan Landgoed Zonheuvel.
Sprekers
Daan Bruggink, architect.
Daan ontwerpt vanuit de overtuiging en biophilic visie dat je met natuurlijke herbruikbare materialen niet alleen prachtige duurzame gebouwen kunt creëren maar ook zorgt voor een organische balans waarin mensen, flora en fauna optimaal kunnen leven, wonen en werken.
Wilco van Oosten, architect.
Wilco is zich sterk bewust van de maatschappelijke impact die de gebouwde omgeving heeft. Verbeeldingskracht is van fundamenteel belang om tot goede antwoorden te komen op de grote vragen van maatschappij, klimaat en biodiversiteit, vindt hij.
Michiel Toneman is buurman van Landgoed Zonheuvel.
Als opdrachtgever is hij bezig met het realiseren van een biobased huis. De deelnemers krijgen een rondleiding door zijn huis, dat op minder dan minuten lopen ligt van ons landgoed. Een bijzondere ervaring.
Praktisch
Datum: maandag 17 maart 2025
Tijd: 19.00 uur – 21.15 uur.
Locatie: Zaal de Esdoorn in van Hotel & Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel
Tickets
Deelname is gratis, aanmelden is verplicht.