Er is een stijging aan bijlesscholen en stichtingen voor buitenschoolse huiswerkbegeleiding. Creëert deze ontwikkeling een nieuwe ratrace van ouders? Ouders die op zoek zijn naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan de volgende generatie: hun kinderen. En, schept deze race niet een nieuwe kloof, in de samenleving, tussen de have’s and have nots? We kijken naar de Tegenlicht documentaire 'Nederland bij de les' van 9 september 2024. Ivon Jacobs, tot vorig jaar eigenaar van Leerplein14 in Sleeuwijk, vertelt over de situatie in Altena.
Tegenlicht aflevering
Bijles en huiswerkbegeleiding zijn 2 trends die ons lijken te vertellen dat het onderwijs niet goed genoeg is. In de documentaire worden 2 mensen gevolgd die ieder op hun eigen manier een steentje willen bijdragen aan het leven van kinderen die worstelen met de basisvaardigheden op school. Daarnaast volgen we leraren, ouders en kinderen. Wat zegt deze ontwikkeling over het onderwijs? En hoe wij als samenleving met onderwijs omgaan?
Situatie in Altena met Ivon Jacobs
Ivon Jacobs is oprichter, en was tot vorig jaar eigenaar, van Leerplein14 in Sleeuwijk. In haar werk als onderwijsorthopedagoog kwam ze veel kinderen en jongeren tegen die af moesten haken op school omdat school niet kon voorzien in hun onderwijsbehoeften. Vaak leidde dat tot depressie, burn-out of conflicten met school. Als gevolg hiervan richtte ze Leerplein14 op, om de kinderen met specifieke onderwijsbehoeften beter te kunnen helpen, met gespecialiseerde huiswerk- en studiebegeleiding.
Ze was en is zich echter maar al te bewust van de controverse die hieromheen hangt. Echter, het falende onderwijsbeleid, die bepaalde groepen kinderen niet goed kon helpen, heeft haar toch de richting van de huiswerk- en studiebegeleiding doen opgaan. Tijdens deze meet-up vertelt Ivon Jacobs over haar ervaringen als onderwijsorthopedagoog en wat haar visie was achter Leerplein14.
Uiteraard is er ruimte voor vragen en opmerkingen van het publiek. Vraag, denk, discussieer en doe mee! Wat vind jij van het huidige onderwijsbeleid? Zijn bijlesscholen en huiswerkbegeleiding een goede ontwikkeling of zie je meer in een andere oplossing?