In haar eerste boek Dream Worlds: Mass Consumption in Late Nineteenth-Century France (1982) onderzoekt ze de ingewikkelde relaties tussen technologische veranderingen, culturele waarden en marketingtechnieken tijdens de opkomst van de moderne consumptiemaatschappij. Later volgde onder meer Notes on the Underground: An Essay on Technology, Society, and the Imagination (1990). Hierin stelt Williams de menselijke, culturele en technische gevolgen van het bestaan van de mensheid op aarde aan de orde.
Momenteel werkt Williams aan het boek Beyond the End of the World: Water, Romance, and the Human Empire, over de verandering van de relatie tussen mensen en de aarde aan het einde van de 19e eeuw. Net als haar eerdere werk richt dit boek zich vooral op de periode vlak na de industrialisering. De keuze voor deze periode is niet toevallig: volgens Williams is dit het moment dat de mens de hele aarde heeft bevolkt en zich hier ook bewust van is.
In april is Williams geëerd met een eredoctoraat van de Technische Universiteit Eindhoven. Als bijzonder hoogleraar zal ze vier jaar verbonden zijn aan de TU/e.
Rosalind Williams (VS) is hoogleraar Geschiedenis van Wetenschap en Technologie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).