Ronald Prins is dé expert op het gebied van computercriminaliteit, zowel op nationaal als internationaal niveau. Hij streeft ernaar om de bestrijding van digitale criminaliteit op de agenda te krijgen.
Cryptograaf, hacker, directeur en mede-oprichter van Fox-IT, het grootste internetbeveiligingsbedrijf van Europa. Ronald Prins staat dan ook wel bekend als 'de machtigste nerd van Nederland'.
Meer artikelen bij deze aflevering
Van hobbyist naar professional hacker
De hackingcarrière van Prins begon als een hobby tijdens zijn studie Wiskunde aan de TU Delft. Hij luisterde met zijn eigen scanner politiefrequenties af en onderschepte zo de communicatie van rechercheurs. Hij kon zelfs versleutelde berichten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu de AIVD) ontrafelen. Vanuit deze interesse in digitale techniek en cryptografie, waar hij zich tijdens zijn studie in specialiseerde, ging Prins bij het Nederlands Forensisch Instituut (destijds het Gerechtelijk Laboratorium) werken. Daar ondersteunde hij zowel nationale als internationale opsporingsinstanties, waaronder de Guardia Civil in Spanje. Zo hielp Prins de NFI internationaal op de kaart te zetten.
Na vijf jaar zocht hij een nieuwe uitdaging. Hij werd aangenomen bij de Directie Bijzondere Inlichtingen van de AIVD, waar hij meedacht over de mogelijhheden van digitale spionage. Hij vertrok echter al naar een jaar, om samen met zijn oude NFI-collega Menno van der Marel het internetbeveiligingsbedrijf Fox-IT op te zetten.
Fox-IT
Fox-IT is in 1999 opgericht door Roland Prins en Menno van der Marel en is gevestigd in Delft. In 2012 sloot ex-KPN bestuurder Ad Scheepbouwer zich bij het bedrijf aan als derde eigenaar en directielid. Fox-IT heeft partners in meer dan twintig landen en krijgt niet alleen opdrachten van bedrijven en overheden, maar ook van de politie en inlichtingendiensten. Zo heeft Fox-IT online beveiligingsdiensten verleent aan de NASA, de NAVO, T-Mobile, de Russische en de Nederlandse overheid, de AIVD en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Het bedrijf is vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week op het internet op zoek naar 'online gevaren'. Ze beveiligen staatsgeheimen, verkopen veiligheidsproducten, bestrijden computervirussen, detecteren hacks en leiden politiemensen op in digitaal rechercheren. De 'Foxers' werken vaak samen met het Team High Tech Crime van de KLPD (het Korps Landelijke Politiediensten) om hackers op te sporen.