Edward Lucas, Britse journalist bij The Economist en voormalig Oost-Europa correspondent, ontving als eerste buitenlander een e-burgerschap van Estland.

Edward Lucas is journalist bij The Economist. Hij hield zich bezig met Centraal en Oost-Europa sinds 1986 en was correspondent in Moskou tussen 1998 en 2002. Net na de val van de Sovjet Unie bezocht hij Estland voor het eerst, sindsdien komt hij er steeds weer terug. Om van het land te genieten en om de politieke en economische ontwikkelingen op de voet te volgen. Edward Lucas bestudeerde ook de invloed van Russische politiek op de Baltische staten en waarschuwde in 2008 al voor de dreiging van het Kremlin met zijn boek 'The New Cold War'.

Lucas' interesse in de Baltische staten begon toen hij als kind de kaart van Europa bekeek. Hij vroeg zich af hoe landen die eerst hadden bestaan opeens konden verdwijnen. Gefascineerd door de politieke omwentelingen in die regio bleef Lucas de drie landen met interesse volgen. Toen hij in 1990, ten tijde van het instortende Sovjetrijk, Estland bezocht maakte hij vele vrienden en besloot hij vaker terug te komen. In de jaren negentig was hij er getuige van hoe Estland zich razendsnel ontwikkelde van een miniscuul staatje tot een open en dynamische samenleving.
 

Edward Lucas haalde zijn BSc aan de London School of Economics en hij studeerde Pools aan de Jagiellonian University in Krakow. 'The New Cold War' (2008) was zijn eerste boek. Lucas werd door sommigen afgeschilderd als 'onrustzaaier' door die publicatie, maar de Russische dreiging blijkt anno 2015 erg relevant. Daarna schreef hij nog nog twee boeken, "Deception" (2011) en het e-book "The Snowden Operation" (2014).