Legendarische leider van de stadstaat Singapore, ook wel bekend onder de bijnaam ‘Harry Lee’. Lee Kuan Yew werd in Singapore geboren op 16 september 1923 en maakt met zijn respectabele leeftijd van vijfentachtig jaar nog steeds deel uit van de regering. Hierin vervult hij momenteel de functie van ‘Minister Mentor’ en voorziet hij de huidige premier van Singapore, zijn zoon Lee Hsien Loong, van advies. Hij was regeringsleider van de stadstaat in de periode van 1959 tot 1990.
Lee Kuan Yew genoot zijn opleiding in de jaren veertig in Engeland, waar hij studeerde aan de London School of Economics en Cambridge. Vanuit linkse, socialistische en vakbondskringen werd hij één van de leiders van de People’s Action Party. Hiermee won hij de verkiezingen in 1959, en loodste in 1965 Singapore door een scheuring met ‘moederland’ Maleisië. Onder leiding van Lee Kuan Yew als eerste minister transformeerde Singapore van een roerige kolonie tot één van de meest welvarende, meest stabiele en meest productieve landen van de tweede helft van de 20e eeuw. Iets wat in de late jaren vijftig en vroege jaren zestig nog niemand voor mogelijk had gehouden. De wijze waarop Lee Kuan Yew dit deed, namelijk met ijzeren hand, heeft altijd tot veel discussie geleid. Zo is er onder het bewind van Lee Kuan Yew een forse inperking gekomen op de vrijheid van meningsuiting, waarbij de media zijn genationaliseerd en gekenmerkt worden door hun weinig kritische houding ten opzichte van de overheid. Daarnaast zijn vele tegenstanders van ‘Harry’ in de loop der tijd, soms zonder proces, vastgezet. Op deze kritiek verweerde hij zich altijd met het argument dat zijn aanpak noodzakelijk was voor de ontwikkeling van het land, en uiteindelijk ook had geleid tot de welvarende staat die Singapore heden ten dage is.
Aan Tegenlicht gaf Lee Kuan Yew al eerder een interview in de aflevering ‘Democratie voor beginners’. Deze aflevering, uitgezonden op 2 mei 2004, is terug te zien via de link rechts.
Door: Mitsuko Teiwes