Zakelijk ging het Koornstra voor de wind, maar het werk gaf hem geen voldoening. Dus verkocht hij zijn bedrijfje voor een leuk bedrag en werd duurzaamheid zijn nieuwe thema. Al langer ergerde hij zich aan al die ondernemers die duurzaamheid wel met de mond beleden, maar het toch vooral als een leuke hobby van alternatieve types bleven zien.
Met Friedwart Barfod en Frans Otten richtte Koornstra in 2002 Tendris op, een bedrijf dat onder het credo 'empowering people to change the world' duurzaamheid als een vanzelfsprekend en ook winstgevend onderdeel van het moderne ondernemen wilde introduceren. Koornstra introduceerde zelf nieuwe groene bedrijven zoals groene stroom-leverancier Durion, dat opging in Oxxio en in 2005 werd verkocht. In 2009 werd Koornstra door het World Economic Forum uitgeroepen tot 'Green Pioneer'.
Velen zien Koornstra als een duurzaamheidsgoeroe. Hij is lid van vrijwel alle politieke partijen om ook daar zijn visie uit te venten. Eén van zijn grote supporters is Herman Wijffels (o.a. CDA-prominent, RABO-bank, SER, Wereldbank).
In januari 2017 werd Koornstra als gevolg van een burgerinitiatief geïnstalleerd als 'Energiecommissaris'. Zoals de watersnoodramp van 1953 leidde tot het succes van de Deltawerken, zo ziet Kooistra de huidige CO2-crisis als een uitdaging om Nederland 'nagenoeg fossielvrij' te maken in 2030. Afgelopen zomer overhandigde Koornstra zijn visie als Energiecommissie aan alle politieke Haagse kopstukken.
Nog dit jaar presenteert het nieuwe Nederlandse kabinet een nieuw nationaal klimaat- en energieplan in Brussel. Koornstra merkte daarover op: “Het enige dat nu nog nodig is, is een krachtige gezamenlijke nationale ambitie. Een schone energiehuishouding in 2030 die economisch en sociaal verantwoord is, blijkt een ambitie waar iedere politieke ideologie zich in kan vinden. Samen worden we wereldkampioen energietransitie!”