Geboren Eindhovenaar Rob van Gijzel is sinds 2008 burgemeester van de lichtstad. Eerder was hij voorzitter van de Jonge Socialisten en Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Al in 2003 was hij kandidaat om burgemeester van Eindhoven te worden, maar verloor toen nog de strijd van VVD-er Alexander Sakkers. In 2008 kon Rob van Gijzel de ambtsketting alsnog omdoen. Sindsdien maakt hij zich sterk voor bestuurlijke vernieuwing en propageert hij de kracht van regios. Naast burgemeester is Rob van Gijzel ook voorzitter van de stichting Brainport, van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en van de ICFF, de Intelligent Community Forum Foundation. Deze stichting is een denktank bestaande uit een internationale groep van regio's.

Van Gijzel gelooft in de internationale verbindingen tussen steden. Eindhoven is zelf verbonden met Taipeh in Taiwan en Waterloo in Canada: "Die uitwisseling brengt ons als Eindhoven veel. Omdat we vrienden hebben in Taiwan zijn we in staat om de Chinese markt te bereiken. (...) Maar belangrijker nog vind ik dat je ideeën van elkaar overneemt. Zo is Waterloo heel erg geïnteresseerd in ons model van Brainport, waarin bedrijfsleven, overheid, en wetenschap samenwerken."

Na het faillissement van DAF en de reorganisatie van Philips werd in het begin van de jaren '90 in Eindhoven gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven. Deze Triple Helix mondt in 2005 uit in de oprichting van Stichting Brainport. De ICFF beloont de regionale samenwerking in 2011 met de benoeming van Eindhoven tot 'Slimste regio van de wereld'.
 

Onze bestuurlijke inrichting is volgens het model van Thorbecke uit de negentiende eeuw: verticaal geregeld, maar we leven intussen in een horizontale netwerksamenleving.

Rob van Gijzel over bestuurlijke vernieuwing in het Eindhovens Dagblad

Carrière in Den Haag

Politicus Rob van Gijzel was van 1989 tot en met 2001 Tweede Kamerlid voor het PvdA, de partij waar hij al vanaf zijn studentijd actief voor was. Van 1979 tot 1982 was Van Gijzel voorzitter van de Jonge Socialisten. Voor de PvdA-fractie werd hij woordvoerder verkeer en buitenlandse zaken. Hij werd bekend als de 'Bijlmer-boy', omdat hij zich sterk maakte voor een gedegen onderzoek naar de Bijlmerramp en de gevolgen daarvan. 

In 2001 verliet Rob van Gijzel de Tweede Kamer na een conflict in zijn fractie. Hij vond dat hij te weinig ruimte kreeg om te functioneren, met name van toenmalig fractievoorzitter Ad Melkert. Aanleiding was de bouwfraude. Van Gijzel sprak zich uit over deze kwestie in Zembla en Nova, maar moest daarna alles wat hij over de kwestie wilde zeggen, eerst voorleggen aan Melkert. Samen met zijn vrouw was hij daarna mede-eigenaar van adviesbureau Politea, totdat hij in 2008 in Eindhoven werd geïnstalleerd als opvolger van waarnemend burgemeester Gerrit Braks.