Minder mensen, meer technologie. Wetenschapper en technologie-ondernemer Walter De Brouwer ziet in de 'tricorder' de toekomst van onze geneeskunde.

In 2006 wordt het zoontje van Walter De Brouwer getroffen door ernstig hersenletsel. Hij belandt in coma op de intensive care. Na de eerste schok beseft de Belgische wetenschapper, journalist en ondernemer hoe weinig hij eigenlijk weet over de geneeskunde. Hij ziet dat er veel vooruitgang te boeken valt op het gebied van onze kennis over gezondheid en de gezondheidszorg. De Brouwer stort zich op de ontwikkeling van de tricorder.

Van Star Trek naar Silicon Valley

Eind jaren negentig experimenteerde De Brouwer al met het bouwen van een prototype van de tricorder. De sci-fi serie Star Trek maakte dit apparaat wereldberoemd. Ver vooruitlopend op de stand van de wetenschap kon de tricorder lichaamsscans maken en de gegenereerde medische data analyseren. In de futuristische scanner ziet Walter de Brouwer de toekomst van onze geneeskunde.

In 2011 richt de Belgische rasondernemer zijn bedrijf Scanadu op in het 'Mekka' van de technologie: Silicon Valley. Een groep jonge wetenschappers werkt hard om van fictie werkelijkheid te maken. Eind 2013 willen zij hun versie van de tricorder kunnen presenteren. De nieuwe tricorder van Scanadu is een combinatie van een scanner en een smartphone app. Hiermee kan men zelf de eigen temperatuur, bloeddruk, long- en andere vitale functies meten zonder direct contact met het lichaam te maken. In de uitzending Overvloed laat De Brouwer zien hoe dit in de praktijk werkt.

Via de smartphone-app is het apparaat connected met de buitenwereld en kunnen de resultaten razendsnel gedeeld worden met artsen of medepatienten. Het gemakkelijk zelf meten van alles aan ons lichaam en gedrag levert een schat aan informatie op voor de wetenschap en wordt een ware trend. Dit moderne 'meten is weten' wordt Quantified Self genoemd: je meetbare zelf. De aflevering van VPRO Labyrint hieronder laat zien dat de informatie die deze trend oplevert al heel snel praktisch toepasbaar is in de sport en in ons dagelijks leven.


Aflevering van Labyrint waarin de op data-analyse gebaseerde trainingsmethoden van het Nederlandse honkbalteam in beeld gebracht worden. In het tweede gedeelte (vanaf 12:30 min) komen er verschillende apps aan bod waarmee we onze eigen gegevens kunnen bijhouden en gezondheid kunnen verbeteren (21:10 min).

Multitalent en onderwijsvernieuwer

De Belg Walter De Brouwer studeerde taalwetenschappen aan de universiteit van Gent en promoveerde aan de universiteit van Tilburg in de semiotiek (de bestudering van tekens en hun onderlinge relatie). Na zijn studie heeft hij zich in verschillende richtingen ontwikkeld. De Brouwer is betrokken geweest bij de oprichting van meer dan 38 bedrijven en is actief als wetenschapper, uitgever, internet- en technologieondernemer, futurist en bankier.

Een van zijn speerpunten is de innovatie van het onderwijs door middel van techniek. De Brouwer is CEO van de Europese tak van One laptop per child, een organisatie die zich inzet voor het beschikbaar maken van elektronische leermiddelen voor kinderen uit ontwikkelingslanden. Ook is hij de grondlegger van TEDxKids. Dit project streeft ernaar het basisonderwijs te vernieuwen en kinderen kennis te laten maken met de wetenschap.  De DIY (do it yourself)- culture staat tijdens deze projecten centraal: kinderen bewust maken dat zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan het vooruithelpen van onze kennis.