Het leek zo eenvoudig. Geef mensen vrije verkiezingen en dictators verdwijnen. Maar zo simpel werkt de wereld niet. Turken, Brazilianen, Russen, Indiërs, Hongaren, Amerikanen: ze vallen massaal voor sterke mannen die democratie vooral zien als middel tot macht.
Ook in ons eigen Europa klinkt de roep om een sterke leider, om migratiequota, dichte grenzen, vlaggen en volksliederen. Hoe moeten we in al die onzekerheid onze democratische waarden verdedigen? Met die vraag gaat VPRO Tegenlicht Europa in, samen met Casper Thomas, schrijver en redacteur bij De Groene Amsterdammer. Van Thomas verscheen onlangs het boek De autoritaire verleiding. Over de opmars van de antiliberale wereldorde. Hij is correspondent in Washington voor De Groene Amsterdammer en Het Financieele Dagblad, woonde eerder in Delhi en bezocht Hongarije, Turkije en Rusland. Op al die plaatsen stuitte hij op een verrassend fenomeen: de door het volk gekozen illiberale leider.
Thomas: ‘Een nicht van mij woont in Rusland. Ze lijkt op mij: ze heeft in Londen gewoond, heeft de wereld rondgereisd en heeft gestudeerd. Toch is ze overtuigd aanhanger van Poetin. In Nederland begrijpen we zoiets niet. We gaan ervan uit dat de wereld steeds liberaler wordt, maar dat is niet zo. Nieuwe machthebbers zetten zich af tegen persvrijheid, onafhankelijke rechters en rechten voor minderheden. We noemen dat dan dictators. Maar het verwarrende is: ze zijn via verkiezingen aan de macht gekomen!’