Monbiot groeit op in Engeland. Beide ouders zijn werkzaam in de politiek, maar hij interesseert zich voor zoölogie. Monbiot haalt zijn diploma aan de University of Oxford. Toch wordt hij niet gelukkig van het studentenleven. ‘The culture did not suit me, and when I tried to join in I fell flat on my face, sometimes in a drunken stupor’, aldus Monbiot. Hij geniet het meeste van de vakanties. Dan werkt hij op boerderijen en staat in contact met de natuur. In 1985 maakt het leven van Monbiot een omwenteling - hij kan zijn geluk niet op wanneer hij radioprogramma’s mag maken voor de BBC Natural History Unit.
Een turbulente periode volgt wanneer hij samen met jeugdvriend en fotograaf Adrian Arbib afreist naar Indonesië, Brazilië en Oost-Afrika. ‘We were as reckless and foolish as only young men can be’, aldus Monbiot. Ze belanden in gewelddadige confrontaties met de politie tijdens milieu activistische manifestaties en eten ratten tijdens ontspoorde ontdekkingstochten. De wilde avonturen en kritische observaties draagt hij uit in radioprogramma’s en een aantal boeken zoals Poisoned Arrows (1989), Amazon Watershed (1991) en No Man’s Land (1997). Wanneer cerebrale malaria hem bijna fataal wordt keert hij terug naar Engeland.
Hier zet Monbiot zijn activisme voort. In Engeland worden publieke stukken land door het gezag verkocht aan commerciële partijen, bijvoorbeeld supermarkt- of hoteleigenaren. Vol vuur stort hij zich in een krachtmeting. Tijdens de bezetting van Solsbury Hill (1994) - indrukwekkend vastgelegd door Arbib- wordt hij in elkaar geslagen door de beveiliging en belandt in het ziekenhuis. Monbiot ziet al snel dat de handen ineen moeten worden geslagen - en wordt mede-oprichter van The land is Ours. Deze vereniging organiseert bezettingen en klopt daarnaast geregeld aan bij het gerechtshof. Soms is de bezetting met zo’n enthousiasme opgezet dat het lijkt alsof er een heel nieuw dorp ontstaat - een waarin iedereen gelijk is en tot diep in de nacht wordt gedanst en gezongen.
Nog steeds is hij fanatiek schrijver. Monbiot richt zich nu tot markt, overheid en het individu, en publiceert onder andere How Did We Get into This Mess? (2016) en Out of the Wreckage (2017, in vertaling uitgegeven als 'Uit de puinhopen').
Ook schrijft hij - al sinds 1996 - de wekelijkse column voor The Guardian. Hij is dankbaar. ‘I have been able to explore the issues that interest me, however obscure they may be. I cannot think of any work I would rather do, except perhaps tracking wolves, but there’s not much call for that in Britain.’
Toch lijkt er een donkere wolk over de wereld van Monbiot te trekken. In december 2017 wordt hij gediagnosticeerd met prostaatkanker. Maar Monbiot heeft goede hoop en zegt zich niet te laten definiëren door de ziekte. ‘I will be gone for a few weeks but when I return, I do solemnly swear I will still be the argumentative old git with whom you are familiar.’
(tekst gaat verder onder de afbeelding)