Sinds de crisis in 2008 ligt Griekenland onder vuur. Tegenlicht maakte veelzijdige content over de economische situatie in het land. Lees, kijk en beluister hier het Griekse verhaal.
Fragmenten, artikelen en afleveringen over Griekenland
VPRO Tegenlicht loodst je langs verschillende items over de Griekse crisis. Start met voorkennis aan de nieuwe aflevering 'Uitverkoop van Griekenland'.
Aflevering: Goldman Sachs en Griekenland
Hoe Goldman Sachs de Grieken de crisis in begeleidde. De Amerikaanse investeringsbank heeft de Griekse overheid jarenlang voorzien van riskante financiële constructies die de schuld van het land lager lieten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp Goldman Sachs Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman Sachs honderden miljoenen op en het was het begin van de structurele ondermijning van de euro.
Artikel: Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Welke factoren zorgden ervoor dat Griekenland de klap van de economische crisis niet kon opvangen? Kwam dit slechts door de leningen van Goldman Sachs of zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen? Het uitbundige uitgavenpatroon van Andreas Papandreou, de oud-minister-president van Griekenland, werd immers ook vaak geduid als gewichtige factor. Hij zorgde er echter wel voor dat de Griekse bevolking - en dan met name de boeren - meer geld te besteden had dan ooit. Waar is het misgegaan en hoe kan het dat de Griekse economie zo in duigen is gevallen?
Tegenlicht Talk: Tomáš Sedláček
Op zoek naar nog een visie op de crisis introduceren we econoom en macro-economisch strateeg Tomáš Sedláček. Zijn verfrissende invalshoek biedt een nieuwe kijk op de post-crisis economie en de beredenaties van andere economen.
Biografie: Alexis Tsipras
De man die de verandering moest brengen: Alexis Tsipras (1974). De jonge, charmante leider van de extreem-linkse partij Syriza werd na de parlementsverkiezingen in januari 2015 premier van Griekenland. Met de belofte van fors tegengeluid tegen de opgelegde bezuinigingen van de Europese Unie vergaarde hij grote populariteit. Het waarmaken van deze beloftes was echter een lastigere opgave. Nog binnen het eerste jaar van zijn ambt diende Tsipras zijn ontslag in. Zonder steun van de Grieken wou hij zijn politieke koers niet voortzetten. Wie is deze 'gevaarlijkste man van Europa'?
Aflevering: De Griekse tragedie
Terwijl de politieke worstelingen voortduren blijft de realiteit voor de Griekse bevolking een dagelijkse strijd. Want wat betekent het voor een bevolking als een land failliet dreigt te gaan en welke impact heeft het bezuinigingsbeleid op het leven van de Grieken? In deze aflevering het portret van een dorp in crisistijd met in de hoofdrol boer Kostas, die om zijn hoofd boven water te houden alvast is begonnen met de uitverkoop van Griekenland.
Biografie: Yanis Varoufakis
Professor in de economie, Yanis Varoufakis, ziet een failliet Griekenland als enige oplossing voor het land. Varoufakis was altijd al uitgesproken sceptisch over de Griekse financiële situatie maar na het uitbreken van de crisis leefde hij op en begon aan een schijnbaar oneindige stroom artikelen, boeken, media-optredens en publicaties. Als, inmiddels ex-, Minister van Financiën van het kabinet-Tsipras is hij een veelgeziene criticus in het Griekenland-debat.
Aflevering: Antwoord op de crisis komt uit Griekenland
Critici, wetenschappers en journalisten; wereldwijd worden oplossingen voor de Griekse crisis voorgeschoteld. Maar misschien ligt het antwoord op de crisis bij de Grieken zelf. Misschien is het noodlijdende Griekenland het begin van een nieuw Europa. Op de puinhopen van de failliete groei-economie ontstaan alternatieven waarbij de burger weer de baas wordt over vraag en aanbod. Lokaal en sociaal; de economie van de kleinste eenheid. Crisis maakt creatief.
Aflevering: Argentinië 10 jaar na het bankroet
Griekenland is niet het eerste land dat de dreiging van een faillissement in de rug voelt prikken. Tegenlicht maakte ruim tien jaar geleden twee afleveringen op het dieptepunt van de economische crisis in Argentinië. Argentijnen lieten zien hoe zij de crisis doorstonden en welke creatieve trucs werden ingezet om te overleven. Tegenlicht gaat terug naar de mensen van toen om een hedendaags handboek te maken: Hoe overleef ik een economische crisis en wat kunnen wij ervan leren. Dat de les niet geleerd blijkt te zijn, valt te concluderen uit de Griekse crisis. Of is het nog niet te laat en kan met behulp van dit handboek een Griekse uitverkoop gevloerd worden en een Tegenlicht aflevering van 'Griekenland tien jaar na de crisis' uitblijven?