Borre is modeontwerper, maar bestempelt zichzelf liever als 'maker'. Hij experimenteert met nieuwe toepassingen voor oude technieken, zoals bijvoorbeeld een programmeerbare breimachine.
Naast de vier mensen wier project werd uitgelicht, werden ook een tiental anderen aan het woord gelaten om een goed beeld van een generatie te schetsen. Wie zijn ze en wat doen ze?
Borre is modeontwerper, maar bestempelt zichzelf liever als 'maker'. Hij experimenteert met nieuwe toepassingen voor oude technieken, zoals bijvoorbeeld een programmeerbare breimachine.
Amal is freelance curator en programmeur. Momenteel werkt ze bij metro54, een platform voor mash-up cultuur. Daarnaast is ze lid van het collectief Africanhiphop.com dat zich richt op Afrikaanse muziek, kunst en jongerencultuur.
Rutger is historicus en journalist. Zijn nieuwste boek 'De Geschiedenis van de Vooruitgang' is een zoektocht naar een nieuw vooruitgangsgeloof voor de 21e eeuw. Eerder dit jaar veegde hij in de Volkskrant met zijn stuk 'Zo arm zijn ouderen nu ook weer niet' de vloer aan met het 'geklaag' van ouderen die vinden dat ze onevenredig hard gepakt worden.
Aukje is kunstenaar. Een van haar kunstprojecten was om van een kunstgalerij een Hotel te maken. Verder is ze een van de oprichters van het Eddie The Eagle Museum. De naam (van een beroemde skisschansspringer) staat symbool voor de durf om te falen.
Sarah Domogala is filmmaker. Ze maakte de documentaire 'All We Ever Wanted' over de druk op twintigers om te presteren en perfect te zijn.
Hedwig is mede-oprichter van architectenbureau DUS. DUS maakte de Kamermaker, de eerste verplaatsbare 3D printer ter wereld, van 6 meter hoog, waarin mensen niet alleen hun eigen meubilair kunnen laten printen, maar waarmee DUS ook werkt aan het eerste 3D geprinte grachtenpand.
Philip is schrijver van beroep. Hij debuteerde in 2009 met het boek 'Dagen van gras'. Zijn meest recente boek 'Niemand in de Stad' werd 'een ultiem jongerenboek' genoemd door de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs.
Joost is mede-oprichter van de Open Coop en Partizan Publik, een bedrijf dat zich bezighoudt met de maakbaarheid van de stad. Hij werkt er aan opdrachten zoals de 4 en 5 mei viering in Amsterdam of zelf-geïnitieerde projecten.
Afaina is architect en oprichter van 'creative space' Ultra de la Rue. In 2012 publiceerde ze For the People By the People. A Visual Story of the DIY City. Volgens Afaina zijn stadsbewoners zelf de aanjagers van verandering in hun stad. Met haar eigen bureau AFARAI vertaalt ze die straatcultuur en stedelijke lifestyles in architectuur.
Ernst-Jan is blogger, presentator van de literaire talkshow Literaturfest en uitgever van de Correspondent. Hij beschouwt ondernemen als een uiting van engagement en houdt zich bezig met de toekomst van de journalistiek.
Jesse woont in woon-werk collectief wijk 7 in de Bijlmermeer. Terwijl veel van de hoge flats in de D-buurt worden gesloopt, werkt Jesse aan een permacultuurtuin rondom het voormalige Omegagebouw, waar regelmatig buurtbewoners een kijkje komen nemen naar het groen dat de stad weer steeds meer binnensijpelt.
Farid is één van de oprichters van Coolpolitics en Studio Zeitgeist. Bij die laatste doet hij onderzoek naar de (Europese) tijdsgeest. Farid is trendwatcher van het jaar 2012-2013. Hij ziet twee grote trends: radicale decentralisatie en radicale transparantie. Volgens Farid wordt de stad steeds belangrijker als de plek waar beslissingen genomen worden, niet alleen op het niveau van de lokale overheid, maar vooral ook door bewoners zelf.
Pepijn heeft internationaal milieurecht gestudeerd. Hij schreef het boek 'Wat hebben we weer genoten', waarin hij een ongeromantiseerd beeld van Afrika schetst.
Rob Wijnberg is filosoof, schrijver, columnist en oprichter van het nieuwe journalistieke platform De Correspondent. Hij publiceerde Boeiuh, 'een strijdbaar pamflet ter verdediging van zijn generatie'.