Vertrouwen, openheid en liefde in de werkomgeving. Het klinkt mooi, maar werkt het ook in Nederland? Tegenlicht presenteert de werkwijze van Semler in de bouw, het bedrijf, de zorg en het onderwijs.

Het bouwbedrijf Kesselaar en Zn. van René Kesselaar wordt in 2012 door innovatiecentrum Syntens uitgeroepen tot het slimste bedrijf van Nederland. Directeur-eigenaar René Kesselaar voelt niks voor de egocultuur die binnen de bouw heerst en organiseert zijn bedrijf op een andere manier. Hij leest geen managementboekjes, maar haalt zijn inspiratie uit rugby. 

Ketensamenwerking is een van de kenmerken van zijn bedrijf. De opdrachtgever praat niet met de directeur van het aannemersbedrijf maar met de mensen op de werkvloer, zoals de loodgieter en de tegelzetter. 

“Rugby is een sport van respect. Iedereen is gelijkwaardig, of je nu bankdirecteur bent of putjesschepper. We maken een gameplan en daar houdt iedereen zich aan.”

René Kesselaar in Cobouw

Vertrouwen en samenwerken

René Kesselaar vindt dat je de mensen met wie je werkt moet vertrouwen. De werklieden weten prima hoe het moet. De kennis en de expertise vind je juist op de werkvloer. Daarom betrekt hij deze mensen in de onderhandelingen met de opdrachtgever. In eerste instantie praten ze niet over geld, maar over het resultaat: hoe moet het eruit komen te zien en welke materialen worden er gebruikt.

Ze maken samen een planning, zodat mensen niet op elkaar hoeven te wachten. Kesselaar benadert het werk vanuit een teamvisie: mensen helpen elkaar. Er zijn ook geen vaste functies: een schoonmaker kan bijvoorbeeld best een plafonnetje witten. Als een jongen zijn hand breekt kan hij tijdelijk op het kantoor werken. Daar leert hij dingen die hij later weer kan gebruiken in het werk buiten.

Openheid

In de bouw heerst veel wantrouwen: mensen gaan ervanuit dat de ander stiekem extra verdient over de rug van de ander. René Kesselaar wil dat de verschillende partijen transparant zijn over de kosten. Dit betekent dat hijzelf ook open moet zijn over zijn kosten en opbrengsten. De materiaalkosten, arbeidskosten en de opbrengsten zitten in ordners die voor de medewerkers toegankelijk zijn. Het idee is dat risico en winst met medewerkers, onderaannemers en ketenpartners gedeeld worden.

Initiator: René Kesselaar.
Omdat: Wantrouwen en egoïsme in de bouw goede resultaten in de weg staan.
Resultaat: Een innovatief bedrijf vol teamspirit waarin iedereen even veel waard is.