In de aflevering 'Het welvaartsevangelie' gaan we op bezoek bij de C3 Church in Amsterdam. Deze eerste Nederlandse vestiging van de kerk wordt geleid door de Engelse Steve Warren en zijn vrouw Lizby in 2004. Zij gaven in Engeland leiding aan meerdere kerken. Inmiddels zijn er in Nederland drie gesticht door het stel: in Amsterdam, Enschede en Arnhem. Binnenkort komt er een vierde kerk bij in Den Haag. De nadruk ligt op wat God in dit leven voor mensen betekent en dat God aanwezig is in het alledaagse leven en op de werkvloer.
Voor de C3 Church is God aanwezig in het dagelijks leven, op de werkplek en is de Bijbel het beste managementboek ter wereld. Ook in Nederland groeit de aanhang.
Een goddelijke visie
Na een visioen van God richt de Nieuw-Zeelandse Phil Pringle in Sydney de allereerste C3 Church op. Hij wil het geloof vernieuwen zodat het beter past bij onze huidige manier van leven. Dit betekent dat preken worden opgenomen en op internet gezet en het orgel is vervangen door een band. Naar de kerk gaan mag leuk zijn. In 2020 wil Phil Pringle dat er 1000 kerken zijn met gemiddeld 500 volgelingen verspreid over de hele wereld. Hij is al aardig op weg: inmiddels zijn er kerken in India, Singapore, de Verenigde Staten, Brazilië en Zweden. In totaal zijn er 350 kerken werelwijd.
Het is goed als predikanten zelf ook bedrijven oprichten of geld verdienen, want dat is immers waar de kerkgangers ook mee bezig zijn. Het brengt de predikant dichterbij de belevenswereld van de kerkganger. In de volgende twintig minuten durende video vertellen Phil en zijn vrouw over het begin van de stroming en wordt duidelijk hoe de kerk te werk gaat.
Kritiek op de kerk
In de Australische Business Review Weekly wordt gezegd dat de "charismatische" Pinksterkerken, waar C3 Church er een van is, meer op winkelcentra lijken dan op kerken. In Australië verkopen ze dvd's, hebben een eigen bank en organiseren ontbijtbijeenkomsten voor zakenmannen. Aangezien ze vooral vrijwilligers in dienst hebben en als kerk weinig belasting hoeven te betalen komen er grote hoeveelheden geld binnen. De oprichters van deze kerken zijn inmiddels miljonair.
Volgens de Australische predikant Philip Powell is Phil Pringle niets meer dan een zakenman die profiteert van de belastingvrije positie van zijn coöperatie alias kerk. Ondanks deze kritiek zijn er inmiddels al honderd C3-kerken in Australië. Ook in Nederland groeit de aanhang. Bijvoorbeeld in Arnhem is het aantal kerkgangers de afgelopen twee jaar verdubbeld.
Reactie van Steve Warren op 'Het welvaartsevangelie'
"In de aflevering wordt de nadruk gelegd op het financiële aspect en op het feit dat we mensen helpen om rijk te worden. Terwijl ons hoofddoel is om mensen een kans te geven een relatie met God aan te gaan. De beelden van de doop en de bijeenkomst met business coach Martin de Jong geven een realistisch beeld van de kerk, maar de totale documentaire, in combinatie met het verhaal in Nigeria, wekt de indruk dat het ons vooral om geld gaat. Dat is niet zo. Het is een bijzaak, rijk worden kan de consequentie zijn van het geloven in God, maar het is niet waar alles omdraait."